• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A tüdőrákszűrés fellendítése érdekében indul program

Egészségpolitika 2023.04.18 Forrás: MTI
A tüdőrákszűrés fellendítése érdekében indul program

Az uniós program részeként csak Baranyában 800 alacsony dózisú CT-vizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség a következő két évben.

A tüdőrákszűrések fellendítése, a vizsgálatokhoz való könnyebb hozzáférhetőség érdekében indul európai uniós program Magyarországon - tájékoztatta az európai rákellenes terv részeként megvalósuló, több éven át tartó akcióban részt vevő Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.

A baranyai felsőoktatási intézmény közleményében azt írták: az Európa-szerte zajló program keretében Magyarországon a PTE mellett a Debreceni Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt a várhatóan több ezer embert érintő vizsgálatokban.

Közölték: az úttörőnek számító új EU4Health (EU az Egészségért) projekt célja, hogy megkönnyítse a tüdőrákszűrési programok végrehajtását, minimalizálja a szűrés akadályait és biztosítsa a vizsgálatokhoz való hozzáférhetőségét minden ember számára, társadalmi és gazdasági helyzettől függetlenül.

A közleményben Szántó Zalánt, a PTE Klinikai Központ orvosát, a projekt pécsi szakmai vezetőjét idézve kiemelték, hogy a program részeként csak Baranyában 800 alacsony dózisú CT-vizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség a következő két évben.

A program során olyan kérdésekre kaphatnak választ a szakemberek, hogy miként lehet a legjobban megvalósítani a tüdőrák költséghatékony szűrőprogramját és milyen hathatós módszerekkel érhetőek el a különösen magas kockázatnak kitett csoportok.

A közleményben kitértek arra, hogy a tüdőrák a rák okozta elhalálozás vezető oka, a túlélési arány pedig sokkal magasabb, ha korán felismerik. Jelezték: az alacsony dózisú computer tomográfiás vizsgálat (LDCT) biztonságos, egyszerű és hatékony módja a tüdőrák szűrésének, alkalmazásával ötödével csökkenthető a tüdőrák okozta halálesetek számát.

Az új európai uniós rákszűrési ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják meg az LDCT megvalósíthatóságát és hatékonyságát a tüdőrák szempontjából magas kockázatnak kitett személyek szűrésére.

Az EU által finanszírozott, SOLACE névre keresztelt projekt támogatja a tagállamokat a végrehajtásban, és személyre szabott eszköztárat biztosít a nemzeti és regionális központok számára a tüdőrákszűrési programok EU-szerte történő végrehajtásának megkönnyítéséhez, különös tekintettel azokra a csoportokra, amelyek az egészségügyi egyenlőtlenségek miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve - olvasható a kommünikében.

Legolvasottabb cikkeink