• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében

Egészségpolitika 2020.05.19 Forrás: MTI
A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében

A járvány pozitív hozadékának számít, hogy sokkal tervezhetőbbé vált a betegellátás az előjegyzési rend alapján.

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden a családorvosok világnapja alkalmából a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, ezen a napon a kormány köszönetet mond az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, akik helytálltak a koronavírus-járvány idején.

Hozzátette, a 65 év feletti orvosoknak külön megköszönik, hogy éltek a távkonzultáció lehetőségével, és így igyekeztek a lehető legjobbat nyújtani a betegeik számára.

"Meggyőződésem, hogy ez a munka, amit ők is elvégeztek és az a csapatmunka, amit sokan - fiatalabb kollégáik bevonásával - elvégeztek a betegeik érdekében, a betegeiknek nemcsak a koronavírus-fertőzéssel szembeni védettségét fokozta (...), hanem egyéb betegségeiknek a megfelelő felismerését, és a krónikus betegségek megfelelő gyógyszerezését is biztosította" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy minden adat azt mutatja, ez valóban sikerült, hiszen Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek a legjobb védettséget élvezték a koronavírus-járvánnyal szemben. Az elmúlt hetekben még az ismert halálokok miatt is kevesebben haltak meg az országban, mint az utóbbi tíz évben ilyenkor - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva Horváth Ildikó elmondta azt is, arra számít, hogy a távkonzultációt vagy az egyéb online megoldásokat használva sok 65 év feletti háziorvos "benne marad majd a rendszerben".

Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető a sajtótájékoztatón azt mondta, a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a betegek ellátása a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozó intézkedések ellenére folyamatos volt. Az ellátások száma nem csökkent lényegesen, inkább a formája változott meg - tette hozzá -, ugyanis a személyes, közvetlen betegellátás helyett a távkonzultációk kerültek előtérbe.

A szakmai vezető is köszönetet mondott kollégáinak, azért, hogy mindenkinek sikerült megszerveznie ezt az átállást a praxisában; minden beteg megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy pontosan mi várható és miként érik el a szolgáltatásokat.

Kérdésre reagálva azt mondta: a járvány pozitív hozadékának számít, hogy sokkal tervezhetőbbé vált a betegellátás, hiszen a páciensek szigorú előjegyzési rend alapján érkeztek a váróba, és ez a mai napig így van. (Fotó: MTI/Soós Lajos) 

Legolvasottabb cikkeink