• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Alapkőletétel: új egészségház létesül Budakeszin

Egészségpolitika 2022.09.15 Forrás: MTI
Alapkőletétel: új egészségház létesül Budakeszin

A férőhelyek 40 százalékkal bővülnek, a kapacitások is 30-40 százalékkal növekedhetnek a beruházással.

Az egészségügyi kapacitások és férőhelyek jelentős, 30-40 százalékos bővülése és a várólisták további csökkenése válik lehetővé a most megépülő Budakeszi Egészségháznak köszönhetően - mondta Menczer Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő szerdán az új szakrendelő alapkövének ünnepélyes letételén. A kormánypárti politikus rendkívül fontosnak és örömtelinek nevezte az eseményt, amikor egész Európa a háború és szankciós politika következtében gazdasági és energiaválsággal küzd.

Az új egészségház két szinten, több mint 300 négyzetméteren várja majd a gyógyulni vágyókat. Lehetővé válik, hogy a férőhelyek 40 százalékkal bővüljenek, ahogy a kapacitások is 30-40 százalékkal növekedhetnek. Ezzel párhuzamosan a várólisták is hasonló arányban csökkenhetnek - fűzte hozzá.    

A kormány 311 millió forintos támogatást biztosít a mostani beruházáshoz, amely 2023 tavaszára készülhet el.  Fontosnak tartotta azt is, hogy 12 település szakrendelését végzik az orvosok és a szakdolgozók. Budakeszin 18 szakrendelés és két nem szakorvosi ellátás - gyógytorna és fizikoterápia - vehető igénybe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelősállamtitkára beszámolt még a városban a tanuszoda építéséről 1,3 milliárdos kormányzati támogatással. A kivitelezés a végéhez közeledik - jelezte.

Az utakat is fejlesztik, 19 utca burkolatának újítása és megépítése zajlik - közte a Makkosi úté - összesen 567 milliós kormányzati támogatással. Ez összesen 32 500 négyzetméternyi útburkolatot jelent, ami az önkormányzati fenntartású utak 11 százaléka.  A buszsáv tervezési szakaszban van jelenleg, a munka 586 milliós kormányzati támogatással zajlik.  Ha elkészül, a tömegközlekedést választók csaknem egy órát tudnak spórolni napi szinten. Az autót használók várhatóan 10-15 százaléka száll át a buszra, így a forgalom is csökkenhet - közölte.   Megjegyezte: sokkal könnyebb lenne beruházásokat végrehajtani, ha a szomszédban béke lenne és nem háború és a különböző szankciós intézkedések a magyar és európai gazdaságot nem nehezítenék el. Békére és a szankciós politika átgondolására van szükség - rögzítette.

Győri Ottília (Fidesz-KDNP), a település polgármestere arról beszélt, hogy az egészség támogatása szívügyük, mind a budakeszi mind a Buda környéki lakosok szempontjából. Ezért az önkormányzat mindig megtett mindent - mondta és felidézte a korábban végrehajtott egészségügyi fejlesztéseket a városban.  A tervek között szerepel, hogy októbertől allergiai laborvizsgálatokat is el lehessen végezni és 2023 januárjától mammográfiai és emlőcentrum várja majd a nőket.  

Az új egészségházban öt új rendelő kap helyet, így belgyógyászat, kardiológia, bőrgyógyászat, ortopédia, sebészet és reumatológiai ellátás várja a gyógyulni vágyókat.  

Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa rámutatott: szeretnék minél inkább helybe hozni a szakellátásokat, tehermentesítve ezzel a Szent János Kórházat és egyúttal az itt élők kényelmét is szolgálva. A meglévő infrastruktúrát mostanra kinőtték, az új szakrendelő, erre is megoldást kínál - jelezte.

A 300 négyzetméteres szakrendelő létesítéséhez nyújtott kormányzati forrás az építkezés mellett a berendezési eszközök beszerzését is tartalmazza. 

Vezető képünk: Gyenes Zsolt, a GZ-Builder Kft. ügyvezető igazgatója, Győri Ottília (Fidesz-KDNP) polgármester, Menczer Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára és Bártfai-Szabó Gábor építész, vezető tervező (elöl b-j) elhelyezi a Budakeszi Egészségház alapkövét 2022. szeptember 14-én. Mögöttük Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa. MTI/Soós Lajos

Legolvasottabb cikkeink