• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Államosítás, központosítás, szakmaiatlan politikai döntés”

Lapszemle 2024.05.16 Forrás: rtl.hu
„Államosítás, központosítás, szakmaiatlan politikai döntés”

Hogy ki láthatja el a kórházakat gyógyszerrel, azt a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Nemzeti Koncessziós Irodánál döntik majd el.

A kormány egyetlen, általa kiválasztott szereplőre, egy hamarosan létrejövő projekttársaságra bízná a kórházak gyógyszerbeszerzéseit. A 350 milliárd forintos bizniszről a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda dönthet, a kiszervezéssel pedig kivételezett helyzetbe hozhatják a központi beszerzést bonyolító társaságot. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a modell hungarikum és aggályos, az általunk megkérdezett egészségügyi közgazdász pedig azt mondja: szakmaiatlan politikai döntés születhet, a túlzott központosítás megszüntetné a versenyt, írja az rtl.hu.

A világon jelenleg nincs olyan modell, amelyik így működne. Ez önmagában nem lenne baj, lehetne úttörőként valami nagyon jót is kitalálni, de az eddigi tapasztalatok inkább aggályokat vetnek fel számunkra. Korábban Amerikában, Hollandiában és Szlovákiában is kísérleteztek vele, de végül mindegyik országban leállították” – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke az rtl.hu-nak a kórházi gyógyszerbeszerzés tervezett központosításáról.

Hogy ki láthatja el a jövőben a kórházakat gyógyszerrel, azt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Nemzeti Koncessziós Irodánál döntik majd el. Itt határoztak korábban a kaszinókra, az autópályákra és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó koncessziók sorsáról is. 

A szakmai szervezetek már korábban is megfogalmazták a fenntartásaikat a kórházi gyógyszertárak kiszervezése ellen, ám mindhiába: ezeket a döntéshozók mostanáig nem vették figyelembe.

A kormány korábban azt ígérte, hogy a szakmai szempontok figyelembevételével döntenek a koncesszióról. Mi pedig most szakértőket kérdeztünk, hogyan vélekednek arról, hogy egy kézbe kerülhetnek az intézeti patikák, mi állhat a kiszervezés hátterében, és hogyan fogja mindez érinteni a gyógyszertárakat és a betegeket. Valamint eljátszottunk a gondolattal: megoldást jelentene-e az egyre súlyosbodó gyógyszerhiányra a piac újbóli liberalizációja? 

Hankó Zoltán szerint a gyógyszerészkamara három dologra koncentrál ebben az ügyben. Az egyik, hogy a kórházban fekvő betegek gyógyszerellátásának biztonsága ne sérüljön, ez alapvető kritérium. Továbbra is úgy látják, hogy a gyógyszerellátás most jó kezekben van, a kórházak főigazgatói és főgyógyszerészei ezt a kérdéskört szakmailag jól menedzselik. 

További részletek az rtl.hu-n