• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

ÁSZ-elnök: hatékonyak voltak a tavalyi ellenőrzések

Egészségpolitika 2019.11.06 Forrás: MTI
 ÁSZ-elnök: hatékonyak voltak a tavalyi ellenőrzések

Az ÁSZ vezetője szerint az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható.

Az ÁSZ 2018-ban is nagy hatékonysággal és eredményesen látta el a közpénzek és a közvagyon ellenőrzésével kapcsolatos feladatait - jelentette ki a szervezet elnöke az ÁSZ tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló parlamenti vitáját megnyitó szerdai felszólalásában.

Domokos László a kórházak gazdálkodását értékelve azt mondta, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség. Hozzátette: nem pénzkérdés az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást biztosító belső szabályozások kialakítása és működtetése.

Elmondta, az Állami Számvevőszék is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat, úgy látja, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is korszerűsítésre szorul.

Az elnök ismertetése szerint a számvevőszék 2018-ban 806 ellenőrzött szervezetnek összesen 2161 javaslatot tett és 212 figyelemfelhívó levelet küldött. Hozzátette: az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 177 alkalommal értesítették a hatóságokat, az illetékes felügyeleti szerveket és kezdeményeztek eljárást az ellenőrzésekkor feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.

Domokos László tájékoztatása szerint a tavalyi ellenőrzésekkor kiemelt figyelmet kapott a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár és az európai uniós támogatások hatékony és szabályszerű felhasználásának elősegítése. Nagy figyelmet kapott a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok, az önkormányzatok, valamint a kórházak mellett a felsőoktatási intézmények és hallgatói önkormányzatok ellenőrzése - közölte. Megjegyezte, miután továbbítottak egy adott ügyet az illetékes hatósághoz, már nincs ráhatásuk annak további kimenetelére.

Az ÁSZ-elnök a számvevőszék előtt álló kihívásként beszélt a digitális ellenőrzési környezetre történő átállásról, amelynek érdekében már létrehozták az elektronikus adatszolgáltatási rendszert. Kitért arra is, hogy az egyik nagy piackutató cég 2018-as reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalomban az elmúlt három évben szignifikáns módon emelkedett az Állami Számvevőszéket és annak tevékenységét ismerők aránya, valamint egyre többen bíznak a számvevőszéki megállapításokban.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink