• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

ÁSZ-vizsgálat: Szabálytalanul gazdálkodó köztestületek

Hírek 2019.09.17 Forrás: Állami Számvevőszék
ÁSZ-vizsgálat: Szabálytalanul gazdálkodó köztestületek

Nem volt átlátható és elszámoltatható a két kamara gazdálkodása 2015-2017 között.

„Nem volt átlátható és elszámoltatható a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara gazdálkodása és közpénzfelhasználása a 2015 és 2017 közötti időszakban" – jelentette ki Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke a két köztestület ellenőrzését lezáró sajtótájékoztatón. Az ÁSZ ellenőrzései feltárták, hogy a két szakmai kamara a tagdíjkövetelések beszedésére nem intézkedett, így a törvényben ezzel kapcsolatban előírt feladatát nem látta el. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt az ÁSZ mindkét köztestület esetében a hatóságokhoz fordult a szükséges intézkedések megtétele, illetve eljárások lefolytatása érdekében - írta összefoglaló tudósításában a Számvevőszék.

Warvasovszky Tihamér felidézte: a köztestületek 2013-tól kerültek az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek látókörébe. Elsőként gazdasági kamarákat ellenőrzött az ÁSZ, majd 2015-ben a Magyar Orvosi Kamara, 2016-ban a Magyar Szabványügyi Testület és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, 2017-ben pedig a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Állatorvosi Kamara ellenőrzését végeztük el – sorolta az alelnök.

Az ÁSZ alelnöke rávilágított: a vonatkozó törvény az egészségügyi szakdolgozók és a növényvédő mérnökök, növényorvosok számára – több más hivatáshoz, illetve szakmai területhez hasonlóan – kötelező kamarai tagságot ír elő. Ez azt jelenti, hogy a szakmájukat a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara aktív és nyilvántartott tagjaiként gyakorolhatják. A szakmai kamarák a tagság fejében tagdíjat szednek – aminek rendezettsége az aktív tagság alapvető feltétele –, valamint a vonatkozó szabályozás alapján a kamarák kötelesek nyilvántartást vezetni a tagokról, és ezeket a nyilvántartásokat aktualizálni is kötelesek. Továbbá a szakmai kamarák a működési költségeiket döntő mértékben a tagdíj bevételekből, illetve vállalkozási tevékenységből fedezik – fejtette ki Warvasovszky Tihamér.

Pető Krisztina felügyeleti vezető a sajtótájékoztatón elmondta: a szakdolgozói kamara Országos Szervezetének belső szabályozási rendszerének kialakítása nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodás belső szabályozása nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá számlarendet nem készített. Hozzátette: A tagdíjkövetelések nyilvántartása és beszedése nem volt szabályszerű. A tagdíjköveteléseket az egyszerűsített éves beszámoló mérlegében nem mutatták ki, melynek következtében a kamara Országos Szervezete egyszerűsített éves beszámolója nem valós adatokat tartalmazott. A nem valós adatokat tartalmazó beszámoló közzétételével a kamara a közvéleményt és a tagságát is megtévesztette – szögezte le Pető Krisztina.

A tagdíjkövetelések beszedésére a kamara Országos Szervezete nem intézkedett. A törvényi kötelezettségének a kamara nem tett eleget, mert a tagdíjjal tartozók előzetes felszólításáról, ezt követően pedig a 6 hónapot meghaladóan lejárt tagdíjhátralék beszedése iránti eljárás megindításáról nem gondoskodott, így a kamarai tagság megszüntetéséről sem intézkedett. Mint mondta: az ÁSZ megállapította, hogy a költségvetési támogatások felhasználásának nyilvántartása nem volt szabályszerű, mivel a kamara Országos Szervezete a nyilvántartási rendszerét a törvényi előírás ellenére – a közpénzek felhasználásának nyilvánossága és ellenőrizhetősége érdekében – nem részletezte tovább. A teljes beszámoló itt olvasható

A MESZK vizsgálatáról a teljes jelentés itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink