• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták az Életet adományozó kórház díjat

Egészségpolitika 2019.04.12 Forrás: Weborvos Szerző:
Átadták az Életet adományozó kórház díjat

A díjazott kórházakban emelkedett a legnagyobb mértékben a megvalósult szervdonációk száma, az előző évhez képest.

Az egri, a székesfehérvári, valamint a fővárosi Honvédkórház kapta idén az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) "Életet adományozó kórház" díját, amelyet a Magyar Kórházszövetség Kongresszusán, Egerben adtak át pénteken.

A díjjal az OVSZ fel kívánja hívni a figyelmet a szervadományozás fontosságára, valamint ezzel a kitüntetéssel ismeri el a potenciális szervdonorokat jelentő és ellátó valamennyi intézményt. Közülük, ahogy a korábbi években, idén is az a három kórház kapta a díjat, amelyben a legnagyobb mértékben emelkedett a megvalósult szervdonációk száma az azt megelőző évhez képest.

Az idei díjazottak mindegyike elnyerte már ezt a kitüntetést, a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház három éve vihette haza a díjat. Most azért tüntették ki az intézményt, mert nekik köszönhetően 2018-ban 7-tel több megvalósult donáció történt, mint a megelőző évben. "Örülünk a díjnak, hiszen a donáció révén 30 beteg kapott új életet - mondta a Weborvosnak dr. Csernavölgyi István, a székesfehérvári kórház főigazgatója - Igaz, az intézményünknek olyan a logisztikája, hogy nagyon sok a beteg, ráadásul magas progresszivitású, tehát sok kórházhoz képest többször kerülünk donorjelentő helyzetbe. Azonban nem segíthetnénk másokon, ha nem dolgozna náluk egy felkészült csapat, akik elkötelezett gyógyítók, és akik megfelelő empátiával tudják kezelni a helyzeteket"

Az idei harmadik díjazottnak, az MH Egészségügyi Központnak, azaz a Honvédkórháznak köszönhetően tavaly 14 megvalósult donáció történt, plusz 6 a megelőző évhez képest. Két éve szintén ez az intézmény volt az egyik, amelynek jóvoltából a legtöbb donáció történt. Kun Szabó István vezérőrnagy, az intézmény parancsnoka szerint ezt a nagy ellátási terület, illetve a hármas progresszivitás mellett az ellátás magas színvonalával, a jó szervezettséggel is lehet magyarázni. "Nálunk külön munkacsoport, külön felelős foglalkozik a transzplantációval. Rendkívül magas színvonalú az intenzív ellátásunk, nagyon jó a laborunk, a műtőkapacitásunk. Nem beszélve a csapatunkról, amely mindig nagy hangsúlyt fektet a betegekkel, hozzátartozókkal történő kommunikációra." - mondta a parancsnok

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet is megkapta már egyszer az "Életet adományozó kórház" díjat. Idén az előző évhez képest plusz 6 megvalósult donációval érdemelték ki újra. Dr.Vácity József főigazgató szerint ez elsősorban a dr. Gyetvai Róbert vezette intenzív osztály dicsősége. "Gondoljanak csak bele, egy orvosnak igen nagy kommunikációs készséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megvalósuljon egy szervadományozás. Bár hazánkban a feltételezett beleegyezés elve él a szervadományozásban, ám általában olyan fiatal potenciális donor családtagjait kell meggyőzni a másokon való segítésről, akik épp egy hatalmas tragédiát élnek át. Az intenzív osztályunk kollektívájának köszönhetően az érintett családok jelentős többsége nem gördít akadályt a donáció elé" - zárta szavait a főigazgató.

Legolvasottabb cikkeink