• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ápolóknak 18 százalékos alapbéremelést javasolnak

Egészségpolitika 2023.04.27 Forrás: MTI-OS
Az ápolóknak 18 százalékos alapbéremelést javasolnak

A Belügyminisztérium júliustól emelné a béreket, az intézkedés az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is érintené.

A Belügyminisztérium 2023. júliusától egységesen 18%-os alapbéremelést javasol az ápolóknak és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is.

A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború és az Európai Unió okozta szankciós gazdasági nehézségek ellenére is folytatni kívánja az egészségügyi ágazatban a béremelést. A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023. júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók, és az egészségügy nem gyógyító területein (gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli stb.) dolgozók.

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18%. Az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése 2023. májusában várható.

A kormány 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024. márciusában folytatódni fog – mértékéről később döntenek.

A Belügyminisztérium javaslata szerint a 2023. júliusi ápolói alapbéremelés egységesen 18% lesz, és közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány.

Az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 000 fő béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

Az orvosok bére is emelkedett 2023. január 1-jével. A kormány végrehajtotta a Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is: az orvosoknak ez év elejétől újabb 11%-kal emelkedett a bére.

A kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több, mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban történt a 2021 évi alapbérhez képest 21%-os ápolói alapbéremelés.