• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Az egészségügyet érintő kérdések is napirenden voltak hétfőn

Egészségpolitika 2019.04.02 Forrás: MTI
Az egészségügyet érintő kérdések is napirenden voltak hétfőn

A parlament plenáris ülésén döntöttek az egészségügyi adatkezelésről, szóba került a légszennyezés, a gyógyszertámogatás.

Az uniós adatvédelmi reform végrehajtása

Az Országgyűlés 156 igen, 9 nem szavazattal és 27 tartózkodás mellett elfogadta az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokat a kormány kezdeményezésére. A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott, kétharmados támogatást igénylő javaslat 86 ágazati törvényt módosít a tavaly május 25-én hatályba lépett uniós rendelettel összefüggésben.

A törvény egyik újítása az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozik. A meghatározott céloktól eltérő célra egészségügyi adatot akkor lehet kezelni, ha az érintett megfelelő tájékoztatást követően önkéntesen, akaratát egyértelműen kifejezve ahhoz hozzájárult, feltéve, ha a nyilatkozat megtételét hitelt érdemlően bizonyítható módon tette. Ez az adatkezelési hozzájárulás teljes körű vagy egyes adatkezelési tevékenységre kiterjedő lehet.

A törvény legtöbb rendelkezése a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

8-10 ezer ember halálát okozza a légszennyezés

Schmuck Erzsébet (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy évente 8-10 ezer ember korai halálát okozza légszennyezés, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a GDP 19 százalékára rúgó veszteséget is jelent a gazdaságban. Ez komoly probléma, de a kormány 10 éve nem tesz semmit, sőt, kötelezettségszegési eljárás folyik, mert a határértékeket tartalmazó irányelv megsemmisítéséért küzdöttek. Április 1-ig kellene kidolgozni az unió által előírt Nemzeti Levegőszennyezés-csökkentési Programot, az a kérdés, hogy elkészült-e? Nagy István, az Agrárminisztérium vezetője válaszában elmondta, a levegőbe kerülő szálló por nagyobb része lakossági fűtésből és avarégetésből származik. Közölte: hosszabb időre van szükség, hogy ezen a területen eredményeket érjenek el. Hozzátette: a program kidolgozása folyamatban van, széleskörű egyeztetés zajlik.

Mi lesz a beteg gyerekekkel? 

László Imre (DK) szerint a kormányzat megtagadta a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyermekek életének megmentéséhez szükséges évi 4 milliárd forint biztosítását. Rámutatott: egy gyógymód lehetőséget biztosít számukra az állapotuk megőrzésére, miközben folyamatban van a betegséget gyógyító eljárás kutatása. Aki időt nyer az életet nyer - jelentette ki. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány jelentősen emelte a ritka betegségek gyógyítására szolgáló forrásokat, a 2015-ös 3,8 milliárd forintról 9,3 milliárdra. Harmincnyolc érintett gyermek kezelése kezdődhet ebből - folytatta, megjegyezte ugyanakkor, hogy az Európai Gyógyszerügyi Hatóság további hatásossági vizsgálatokra kötelezte a gyártót az érintett készítmény esetében.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink