• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügyi államtitkár közgazdászokkal tornázott

Egészségpolitika 2019.04.25 Forrás: Weborvos - MTI
Az egészségügyi államtitkár közgazdászokkal tornázott

Az egészségügyi államtitkár a megelőzés gyakorlati bemutatására félperces tornára invitálta a résztvevőket.

Az egészség-gazdaságtan és egészségpolitika aktuális kérdéseit vitatták meg hazai szakemberek a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) konferenciáján Budapesten. Az eseményen elhangzott, hogy az egészség-gazdaságtani szakma több területen is szemléletváltás előtt áll, és bizakodásra ad okot, hogy a magyar szakemberek tudása régiós összehasonlításban kiemelkedő. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerint a jövőben különös hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre, és ennek gyakorlati bemutatásaként előadását követően fél percig tornázott is a résztvevőkkel - foglalták össze közleményükben a szervezők.

A META XIII. Konferencia megnyitóján Németh Bertalan, a META elnöke kiemelte: különösen mozgalmas időszak a mostani, hiszen több területen is szemléletváltás előtt áll a szakma. Fontos aktuális kérdésként a fenntarthatóság és az egészségügyi innováció iránti igény kényes egyensúlyát, valamint a betegek döntéshozatalba történő minél teljesebb körű bevonását említette. A konferencia programjában szerepelt többek között a magyar egészségügyi rendszer finanszírozásának kérdésköre, a szervezett szűrési programok értékelése, valamint a gyógyszeres terápiák finanszírozásának megújítási lehetőségei.

 Pozitív változást hoztak az egyes népegészségügyi intézkedések

Pozitív változást hoztak az egyes népegészségügyi intézkedések - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán egy szakmai konferencián Budapesten. Horváth Ildikó közölte, a közétkeztetés reformja, a mindennapos iskolai testnevelés, a népegészségügyi termékadó bevezetése látható eredményeket hozott, a gyermekek elhízása megállt. A népegészségügyi termékadó bevezetése is elérte a célját; csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó élelmiszerek forgalma - tudósított az MTI.

Az államtitkár kiemelte, csökkent a daganatos megbetegedések száma, de ezzel nem lehetünk elégedettek. Mint mondta, el kell érni, hogy többen menjenek el szűrésre, mert a gyógyítás lehetősége rendelkezésre áll.

A tavaly év végén elindított vastagbélszűrési program jó ütemben halad - mondta, a postai úton kiküldött meghívólevelek száma április közepéig 223 ezer volt. Az otthoni mintavételhez szükséges egységcsomagot eddig 70 ezren vették át, nem negatív eredmény 4323 volt, kolonoszkópiára beutalót kapottak száma pedig 1526 volt - ismertette.

Az államtitkár jelezte, idén 778 ezer meghívólevél kiküldését tervezik a vastagbélrákszűrési programban. Beszélt arról is: dolgoznak azon, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportokban a speciális, alacsony dózisú ct-vel végzett tüdőszűrés is bekerüljön a népegészségügyi szűrések közé. Emellett szándék az is, hogy növeljék az emlőszűréseken résztvevők számát.

Horváth Ildikó beszámolt a különböző járványügyi intézkedésekről is. Kiemelte, sikeres a 7. évfolyamba járó lányok HPV-oltása, a 2014-es bevezetés óta minden ciklusban az oltásra jogosult lányok háromnegyede igényelte az oltást. Tavaly 82 százalék volt e korosztály átoltottsága. Dolgoznak azon, hogy a fiúkra is kiterjesszék ezt az oltást - tette hozzá.

A Weborvos tudósítása itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink