• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Az Emmi közleménye a MOK nagygyűlése kapcsán

Egészségpolitika 2019.09.21 Forrás: MTI-OS
Az Emmi közleménye a MOK nagygyűlése kapcsán

Közös célunk az orvosok megbecsülésének további növelése - ezt az üzenetet adja át a kormány nevében dr. Horváth Ildikó.

A kormány nyitott, minden az egészségügyet és az orvosokat érintő témában a párbeszédre. A kormány stratégiai partnerként támaszkodik az egészségügyi kamarákra, így a Magyar Orvosi Kamarára is és köszöni a közös célok megvalósításában való eddigi együttműködést. Közös célunk az orvosok megbecsülésének további növelése - ezt az üzenetet adja át a kormány nevében dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Orvosi Kamara szombati gyűlésén - tudatta a szaktárca közleményben.

A kormány elkötelezett abban, hogy fejlessze az egészségügyi ellátást, javítsa az egészségügyi dogozók munkakörülményeit és megbecsülését. 2010 óta pótoljuk az egészségügytől korábban elvett pénzeket. 2010-hez képest jövőre 770 milliárddal többet fordítunk egészségügyre. Országszerte megújultak a kórházak, rendelők és elindítottuk Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programját is. Ezekkel amellett, hogy javítjuk a betegellátást, jelentősen javítjuk az orvosok és ápolók munkakörülményeit is. Az elmúlt években a legnagyobb arányú bérnövekedés az egészségügyben volt. 2010-hez képest az egészségügyi bérekre fordított összeg több mint a duplájára nőtt. Átfogó béremelési programot indítottunk az ápolóknak, emeltük az orvosok bérét, és elkötelezettek vagyunk az orvosok anyagi megbecsülésének további javításában is. Minden, az orvosokat érintő kérdés tárgyalásában nyitottak vagyunk.

Az orvosok alapbére 2016 szeptemberétől 107 ezer forinttal, 2017 novemberétől további 100 ezer forinttal emelkedett. A szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek alapbére 2017 novemberétől 50 ezer forinttal emelkedett.2010-hez képest 76%-kal több pénzt biztosítunk a háziorvosok és a házi gyermekorvosok támogatására. A háziorvosok 2015 és 2018 között minden évben havi plusz 130 ezer forintos többletet kaptak. 2018-ra havi 520 ezer forintra emelkedett a rezsitámogatásuk. A háziorvosi praxisok átlagos havi bevétele 2010 óta 876 ezer forintról 1,6 millió forintra nőtt. A háziorvosokat praxisvásárlási és letelepedési támogatással is segítjük. A rezidensek havi nettó 100 és 200 ezer forint közötti támogatásban részesülhetnek, és jelentős ösztöndíjat kapnak a házi gyermekorvosnak készülő szakorvos-jelöltek és az ápolóképzésben résztvevőhallgatók is. A béremeléseknek, az odafigyelésnek és fejlesztéseknek köszönhetően 2010 óta 69%-kal csökkent a külföldi munkavállalást tervező orvosok száma. (Fotó: Weborvos)

Legolvasottabb cikkeink