• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az EMMI reagált a Magyar Orvosi Kamara javaslatára

Egészségpolitika 2020.01.15 Forrás: MTI - ÖS
Az EMMI reagált a Magyar Orvosi Kamara javaslatára

Az EMMI nyitott a párbeszédre, de a finanszírozást felelősségteljesebb feladatnak tartják, minthogy egyesek licitversennyé silányítsák.

Az egészségügy finanszírozása, az ágazatban dolgozók anyagi elismerése annál sokkal felelősségteljesebb feladat, minthogy egyesek licitversennyé silányítsák - reagált az EMMI a Magyar Orvosi Kamara hétfőn közzétett bértábla-, illetve az erről folytatott tárgyalási javaslatára, amelyben a kezdő szakorvosoknak bruttó 1,1 milliós, a bértábla csúcsán álló, 37 éves orvosi tapasztalattal rendelkező dolgozóknak pedig bruttó 2 millió forint feletti fizetést tartanak indokoltnak.

A minisztérium közleményében azt írja: Örömmel látjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara új vezetése is egyetért a kormány azon gyakorlatával, hogy folyamatosan emeljük az egészségügyben dolgozók bérét, de a jelenlegi kormány sohasem a szocialisták által emlegetett bérminimumot, hanem mindig az adható maximum bért kívánja biztosítani az ágazatban dolgozóknak.

A dokumentum szerint 2010-hez képest az egészségügyi béremelésre fordított források összege közel a duplájára nőtt, az orvosok átlagos bére több esetben is két-háromszorosára növekedett. Egy 4–6 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben 251.000 Ft volt, ami 2019-re 715.308 Ft-ra emelkedett (+ 184%). Egy 7–9 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben 280.796 forint volt, 2019-ben ez már 760.909 forint (+170%). , Egy 19–21 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben megközelítette a 364.744 Ft-ot, ez az összeg 2019-re 865.833 Ft-ra nőtt (+137%).

Az EMMI hangsúlyozza: Támogatjuk, hogy a hálapénz elfogadásának tilalma szerepeljen a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexében, melynek ellenőrzése kifejezetten kamarai feladat. Az EMMI eddig is nyitott volt és ezután is nyitott a párbeszédre, eddig is együttműködött az egészségügyi ágazatban dolgozók képviseletére jogosult szervezetekkel, megfontolta javaslataikat, és a jövőben is elvárja, hogy ezek a szervezetek is felelősséggel képviseljék az egészségügyben dolgozók érdekeit - zárul a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink