• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az érintett orvosok szabad döntése legyen mérvadó az ügyeletről

Egészségpolitika 2023.03.06 Forrás: Weborvos
Az érintett orvosok szabad döntése legyen mérvadó az ügyeletről

Arról is a helyi rezidenseknek kell nyilatkozni, hogy milyen szinten tudnak és akarnak részt venni a háziorvosi ügyeletekben.

A Magyar Rezidens Szövetség hangsúlyozza, hogy a kórházi rezidensorvosok esetében is csak önkéntes alapon történhet a háziorvosi ügyeletekben való részvétel vállalása, melynek kapcsán tekintettel a képzésüket töltő fiatal orvosok nagyobb mértékű kiszolgáltatottságára, a nyomásgyakorlás minden formájától tartózkodni, sőt annak látszatát is kerülni kell - írta a szervezet közleményében.

Mint írták, a Rezidensszövetség meglátása szerint a helyi ügyekben legfontosabb, hogy az érintettek döntésével összhangban alakítsák ki a megoldásokat, így például arról is a helyi rezidenseknek kell nyilatkozni, hogy milyen szinten tudnak és akarnak részt venni a háziorvosi ügyeletekben. Az érdekképviseleti szervezetek, köztük a Magyar Rezidens Szövetség elsődleges feladata is az, hogy támogassa a helyi döntési folyamatokat, és segítse azok érvényre juttatását a rezidensek jogainak és szakképzésük minőségének csorbítását elkerülve.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöksége arra azonban felhívja a  munkáltatók figyelmét, hogy bármilyen többlet ügyeleti munka csak akkor elképzelhető, ha az érintett rezidensek ezt önkéntesen vállalják, és a munkavégzés körülményei terén a munkáltató tiszteletben tartja az ügyeletekre és a munkavégzésre vonatkozó előírásokat: az érintett rezidens orvosok már teljesítették a jogszabályban az ügyeleti munka feltételeként előírt gyakorlatokat, munkájukhoz megfelelő szakorvosi felügyelet és segítséget kapnak, legalább az előírtaknak megfelelő díjazásban részesülnek (pl. a többlet ügyeletért járó munkabér, amennyiben az túlóra keretében történik a vonatkozó szabályok alapján az alap órabér legalább a kétszerese), és az érintett orvosok terhelése - a betegbiztonság érvényesítése érdekében is -  ezzel együtt sem lépi át a jogszabályokban megengedett, heti, illetve havi maximális munkaidőt.

A betegek érdekében is elvárható, hogy a háziorvosi ügyeleteket elsősorban szakorvosok részvételével lássa el az ügyelet üzemeltetője. Ennek érdekében sürgetjük az érintett háziorvosi ügyeletek ellátásának mihamarabbi és mindenki számára megnyugtató, tartós megoldását.

A Magyar Rezidens Szövetség elkötelezett az irányban, hogy segítséget nyújtson minden rezidensnek a felmerülő problémáik megoldásához, legyen az akár az önként vállalható többletmunka kapcsán esetlegesen tapasztalt nyomásgyakorlás vagy a jogszabályi feltételek be nem tartása az elvállalt többletmunka során - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink