• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az időskor mentális egészségéről tanácskoznak

Egészségpolitika 2019.01.22 Forrás: Weborvos
Az időskor mentális egészségéről tanácskoznak

Az utóbbi években nyilvánvalóvá váltak a pszichiátriai ellátó rendszer gondjai, miközben a lakosság 10%-a  kezelésre szorulna.

A korszerű pszichiátriai ellátás – az orvostudomány egyéb ágaihoz hasonlóan – csak modern orvosi környezetben, a társszakmákkal szoros együttműködésben, szigorú minimumfeltételek betartásával tud  színvonalasan működni. Az utóbbi években nyilvánvalóvá váltak a pszichiátriai ellátó rendszer gondjai, sok helyen elavult az infrastrukturális háttér, jelentős a szakemberhiány, az ellátás finanszírozási nehézségei.

Fontosnak tartjuk azokat a fejlesztéseket, amelyek pályázati forrásokból az elmúlt években megtörténtek, illetve a következő években megvalósulnak, bízva abban, hogy ágazatunk támogatási reformjának kezdeti lépéseit jelentik. Örülünk, hogy a készülő népegészségügyi program prioritásai közé a pszichiátria is bekerült, így elkészülhetett a mentális zavarok ellátásának nemzeti stratégiája. A program megvalósításához a MPT felajánlja szakmai segítségét.

Azonban most kénytelenek vagyunk hangsúlyozni a pszichiátriai ellátás súlyos humán erőforrás helyzetét és az ellátó kapacitások további csökkentését, melyet aggodalommal követ a Magyar Pszichiátriai Társaság és ezt ez alkalommal is megfogalmazza - írták annak kapcsán, hogy hamarosan Győrben rendezik meg az MPT éves Vándorgyűlését.

A modern társadalmakban az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezelésében minden tudományterületnek hozzá kell tennie a maga megoldásait. Éppen ezért az idei konferencia vezető témája az időskor mentális egészsége.

A különböző, már kezelésre szoruló pszichiátriai zavarokban szenvedők egy adott évben, a lakosság kb. 10%-át teszik ki. A depresszió, a demencia és a szenvedélybetegségek jelentik a legnagyobb betegségterhet. A tartós munkaképesség csökkenés több mint 20%-át a világszerte a mentális betegségek adják. A testi betegségben szenvedők gyógyulási és túlélési esélyei jelentősen csökkennek, ha pszichés zavarral társul betegségük. Szintén hazai és nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a pszichiátriai zavartól szenvedők halálozási arány 2-3 szoros a lakossághoz képest, mert körükben sokkal gyakoribb és sokkal gyorsabb lefolyású számos gyakori és veszélyes betegség. Mindez azt jelenti, mint ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazta, hogy „Nincs testi egészség lelki egészség nélkül.”

Az egészséges időskorhoz az egészséges megelőző életciklusok vezetnek, így a kongresszus tematikájában lefedi a pszichés betegségek gyógyításának minden területét - írták a konferencia kapcsán kiadott sajtóközleményben. A konferencia programja itt

Legolvasottabb cikkeink