• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az időskor mentális egészségéről tanácskoznak

Egészségpolitika 2019.01.22 Forrás: Weborvos
Az időskor mentális egészségéről tanácskoznak

Az utóbbi években nyilvánvalóvá váltak a pszichiátriai ellátó rendszer gondjai, miközben a lakosság 10%-a  kezelésre szorulna.

A korszerű pszichiátriai ellátás – az orvostudomány egyéb ágaihoz hasonlóan – csak modern orvosi környezetben, a társszakmákkal szoros együttműködésben, szigorú minimumfeltételek betartásával tud  színvonalasan működni. Az utóbbi években nyilvánvalóvá váltak a pszichiátriai ellátó rendszer gondjai, sok helyen elavult az infrastrukturális háttér, jelentős a szakemberhiány, az ellátás finanszírozási nehézségei.

Fontosnak tartjuk azokat a fejlesztéseket, amelyek pályázati forrásokból az elmúlt években megtörténtek, illetve a következő években megvalósulnak, bízva abban, hogy ágazatunk támogatási reformjának kezdeti lépéseit jelentik. Örülünk, hogy a készülő népegészségügyi program prioritásai közé a pszichiátria is bekerült, így elkészülhetett a mentális zavarok ellátásának nemzeti stratégiája. A program megvalósításához a MPT felajánlja szakmai segítségét.

Azonban most kénytelenek vagyunk hangsúlyozni a pszichiátriai ellátás súlyos humán erőforrás helyzetét és az ellátó kapacitások további csökkentését, melyet aggodalommal követ a Magyar Pszichiátriai Társaság és ezt ez alkalommal is megfogalmazza - írták annak kapcsán, hogy hamarosan Győrben rendezik meg az MPT éves Vándorgyűlését.

A modern társadalmakban az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezelésében minden tudományterületnek hozzá kell tennie a maga megoldásait. Éppen ezért az idei konferencia vezető témája az időskor mentális egészsége.

A különböző, már kezelésre szoruló pszichiátriai zavarokban szenvedők egy adott évben, a lakosság kb. 10%-át teszik ki. A depresszió, a demencia és a szenvedélybetegségek jelentik a legnagyobb betegségterhet. A tartós munkaképesség csökkenés több mint 20%-át a világszerte a mentális betegségek adják. A testi betegségben szenvedők gyógyulási és túlélési esélyei jelentősen csökkennek, ha pszichés zavarral társul betegségük. Szintén hazai és nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a pszichiátriai zavartól szenvedők halálozási arány 2-3 szoros a lakossághoz képest, mert körükben sokkal gyakoribb és sokkal gyorsabb lefolyású számos gyakori és veszélyes betegség. Mindez azt jelenti, mint ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazta, hogy „Nincs testi egészség lelki egészség nélkül.”

Az egészséges időskorhoz az egészséges megelőző életciklusok vezetnek, így a kongresszus tematikájában lefedi a pszichés betegségek gyógyításának minden területét - írták a konferencia kapcsán kiadott sajtóközleményben. A konferencia programja itt

Legolvasottabb cikkeink