• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az Országházban ünnepelték az OMSZ születésnapját

Egészségpolitika 2019.05.10 Forrás: MTI
Az Országházban ünnepelték az OMSZ születésnapját

Kásler: Méltó helyen köszönhetem meg az önök fáradozását, kitartását, lelkesedését, felkészültségét.

A mentők keresztényi elvek - szeretet, szolidaritás, embertársaik gondjainak megértése - szerint végzik munkájukat - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken a mentők napja rendezvényén, az Országházban. Kásler Miklós a magyarországi szervezett életmentés 132. és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fennállásának 71. évfordulóján tartott rendezvényen közölte: a mentők emberi hozzáállását semmi nem pótolja, a kormány lehetősége az, hogy a körülményeket biztosítsa. 

A miniszter felidézte, fontos állomás volt a mentőszolgálat megalakulása, akkor még 76 állomással és 356 munkatárssal, és azóta is segítenek, szeretettel közelítenek a rászorulók felé, és táplálják az elesettekben a hitet és a reményt. 

"Méltó helyen köszönhetem meg az önök fáradozását, kitartását, lelkesedését, felkészültségét" - mondta a szakemberekhez szólva a miniszter, majd hozzátette, "teljes tiszteletem és köszönetem az önöké".

Bozó Gyula szakápoló (b), miután miniszteri elismerő oklevelet vett át az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fennállásának 71. évfordulóján tartott rendezvényen, a mentők napján az Országház Felsőházi üléstermében 2019. május 10-én. Mellette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3) és Csató Gábor, az (OMSZ főigazgatója.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója köszöntőjében azt mondta, ezen a napon azt a bajtársiasságot ünnepeljük, amely igazán értékessé teszi ezt a közösséget. Kiemelte, az évente 1,2 millió embert ellátó OMSZ hungarikum, és a vezetők feladatai között említette a mentőknél dolgozók szakmai fejlődésének, testi, lelki egészségének megőrzését, anyagi megbecsültségének növelését. 

A főigazgató felelevenítve az elmúlt években történt változásokat, elmondta, több száz új gépkocsit vásároltak eddig, amelyek beszerzése folytatódik, lecserélik a mentőhelikopter-flottát, és a gépek képesek lesznek éjszakai mentésre is. Két mentőhelikoptert már üzembe is állítottak - mondta. 

Csató Gábor szólt a többlépcsős béremelésről is, amely szintén folytatódik, de megemlítette az új munkaruhákat, és azt is, hogy megújították a mentőszolgálat külső és belső kommunikációját. 

Beszámolt arról, hogy igyekeztek nyitni a lakosság felé, így elindították az újraélesztést tanító úgynevezett hősképző programot. Ezen kívül megemlítette még a tavaly elindított SzívCity applikációt, amellyel eddig 26 ember életét mentették meg, és a nyár végére használható, a mentők munkáját nagyban segítő életmentő mobiltelefonos alkalmazást is. 

Csató Gábor köszönetet mondott bajtársainak az áldozatos, magas színvonalú munkájukért. 

A mentők napján több mint százan - mentőtisztek, mentőorvosok, gépkocsivezetők, mentőápolók, mentésirányítók - elismeréseket vehettek át. Csató Gábor főigazgató köszöntőjéről szóló videót az OMSZ facebook oldalán megnézhetik

(Nyitókép: Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (b), miután átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérmet Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatójától (b2) a szolgálat fennállásának 71. évfordulóján. Jobbra Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. MTI fotók/Kovács Attila)

Legolvasottabb cikkeink