• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az uniós egészségügyi miniszterek tanácskoznak Budapesten

Egészségpolitika MA 15:45 Forrás: MTI
Az uniós egészségügyi miniszterek tanácskoznak Budapesten

Takács Péter: a szív- és érrendszeri betegségekről és a szervadományozásról is egyeztettek az uniós egészségügyi miniszterek.

A szív- és érrendszeri betegségek elleni közös fellépésről, a szervadományozás és a transzplantáció kérdéséről, valamint az európai egészségügyi adattérről egyeztettek az uniós egészségügyi miniszterek kétnapos budapesti informális tanácsülésükön - számolt be róla a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára a találkozó második, csütörtöki napján tartott sajtótájékoztatóján.

Takács Péter kiemelte, a magyar elnökség célja, hogy támogassa az európai egészségügyi unió kiteljesedését, mivel ez hozzájárulhat az európai polgárok egészségének megőrzéséhez és jólétéhez, választ adhat a demográfiai kihívásokra, és erősítheti az unió versenyképességét.

Első napirendi pontként a szív- és érrendszeri betegségek elleni közös fellépésről tanácskoztak a résztvevők, ezeket ugyanis még mindig vezető halálokként tartják számon, a kihívás kezelése pedig nem csupán a népegészségügy, hanem az egészégügyi rendszerek fenntarthatósága szempontjából is kritikus jelentőségű - mondta az államtitkár.

Beszámolója szerint a vitában kiemelték, hogy az egészégben eltöltött hosszabb évek elősegítése érdekében a kockázati tényezőket - dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány, rossz mentális állapot, környezeti kockázatok - megelőző intézkedésekre van szükség, de a megelőzés erősítése mellett hangsúlyozták a jobb kezelési lehetőségek elérhetőségének és a rehabilitációnak a fontosságát is.

A tanácskozáson szó esett a szív- és érrendszeri egészség előmozdításáról a korai életkortól az időskorig, az egészséges életmód népszerűsítéséről, valamint a fejlett orvosi kezelésekhez való egyenlő hozzáférés biztosításáról az egész unióban - fűzte hozzá Takács Péter.

A következő téma a szervadományozás és transzplantáció kérdésköre volt, amely "nem csak életmentő, de az egyik leghatékonyabb beavatkozás egyes krónikus betegek gyógyításában", ezért fontos, hogy a jövőben több szervadományozásra és -átültetésre kerüljön sor - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Takács Péter felidézte, hogy az EU 2009. és 2015. közötti szervadományozási és transzplantációs akciótervének köszönhetően 21 százalékkal nőtt a szervadományozás, amely bizonyítja, hogy az együttműködés kulcsfontosságú és újabb akciótervre van szükség.

Az ülésen szóba került, hogy miként kezelik a szervadományozás hiányát az egyes tagállamok, milyen kihívásokkal néznek szembe az ehhez kapcsolódó rendszer fejlesztésében, milyen eszközök alkalmazhatók a tagállamok közötti egyenlőtlenségek megszüntetésére, valamint milyen támogatásokat nyújthat az EU a tagállamoknak - ismertette az államtitkár.

A résztvevők végül beszéltek az európai egészségügyi adattérről szóló rendelettervezet végrehajtásáról is. A hamarosan elfogadásra kerülő jogszabály célja, hogy biztonságos teret hozzon létre az elektronikus egészségügyi adatokhoz való hozzáféréshez és ezek megosztásához az unióban elősegítve a kutatást, az innovációt és a szakpolitikák kialakítását - mondta el Takács Péter.

A rendszer lehetővé teszi az embereknek a jobb hozzáférést az egészségügyi adataikhoz, támogatja a digitális egészségügyi piacot, ugyanakkor garantálja az adatbiztonságot és a magánélet védelmét - közölte az államtitkár.

Hozzátette, hogy a tagállamok eltérő fejlődési szintje miatt a fokozatos bevezetést ajánlották, a teljeskörű alkalmazás 2030-tól várható.