• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az ünnepek alatt se lazítsunk a szabályok betartásában

Egészségpolitika 2021.04.01 Forrás: MTI nyomán
Az ünnepek alatt se lazítsunk a szabályok betartásában

Húsvétkor sem áll le az oltási program, amely a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál is folytatódik. 

A húsvéti ünnepek idején is mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján, aki közölte: meghaladta a kétmilliót a beoltottak száma Magyarországon, közülük 787 207-en már a második oltásukat is megkapták. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl az oltási sorrendben, az eddig regisztrált 65 év felettiek háromnegyede már megkapta valamelyik vakcinát.

Húsvétkor sem áll le az oltási program, amely a kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik V, a háziorvosoknál pedig a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Moderna-vakcinákkal folytatódik.

A hétfőn érkezett Moderna-szállítmányt csütörtökön, a csütörtök estére várt 218 400 adag AstraZeneca-vakcinát várhatóan vasárnap szállítják ki a kormányhivatalokba, majd osztják szét a háziorvosi praxisok között - tette hozzá az osztályvezető. Jelezte, hogy a háziorvosok hétvégi oltási munkájukért külön díjazásban részesülnek.

A járványügyi adatokat ismertetve Galgóczi Ágnes elmondta, az elmúlt napon 9288 új fertőzöttet regisztráltak, így a járvány kezdete óta 661 721-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kórházban 12 062 embert ápolnak a vírus valamilyen szövődményével, lélegeztetőgépen 1512-en vannak. Az elmúlt napon 258-an haltak meg a vírussal összefüggésben.  A 12. hét járványügyi adatairól beszámolva az osztályvezető elmondta, a múlt héten összesen 60 482 fertőzöttet regisztráltak, ami 7 százalékos emelkedés a 11. héthez képest. A 12. héten azonosított fertőzöttek átlagéletkora 45,77 év volt.  Korcsoportos bontásban a 12. héten regisztrált fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 évesek, 17,3 százaléka az 50-59 évesek és 15,4 százaléka a 30-39 évesek közül került ki. A 12. héten regisztrált fertőzöttek 17,24 százaléka volt budapesti, 15,22 százaléka Pest megyei. A legkevesebb új beteget Zala megyében regisztrálták (1,57 százalék) a 12. héten.

A 11. hétről a 12. hétre Heves, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a legjobban az új fertőzöttek száma: 45, 43, illetve 37 százalékkal. Ugyanakkor - mondta - voltak olyan megyék, ahol csökkent a vizsgált időszakban az új esetek száma: Somogy, Komárom-Esztergom és Nógrád tartozik ide.

Galgóczi Ágnes arra kért mindenkit, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsa be a járványügyi és higiénés szabályokat. Lehetőleg csak a szűk család találkozzon, de ekkor is figyeljenek egymás egészségére.

Kiss Róbert: mindenki tartsa be a szabályokat

Horvátország csütörtöktől változtatott a belépési szabályain, már nemcsak negatív PCR-teszttel lehet beutazni az országba, hanem elfogadják az Európai Unióban alkalmazott antigénalapú tesztet is. Karanténkötelezettség nélkül beléphet továbbá Horvátországba az, akinek van oltási igazolása, aki orvosi igazolást tud felmutatni arról, hogy a koronavírusos megbetegedésből meggyógyult, továbbá nem kerül karanténba az a 7 évnél fiatalabb gyerek sem, aki nagykorú kísérőjének van negatív tesztje - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület csütörtöki, online sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert elmondta, hogy a rendőrök 721 emberrel szemben intézkedtek szerdán a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így 43 284-re nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatálybalépése óta - ismertette Kiss Róbert. Hozzátette: szerdán közterületen 677 olyan emberrel szemben intézkedtek, aki nem viselt maszkot, közülük 186-ot figyelmeztettek, 290-et megbírságoltak és 201-et feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 28, üzletekben pedig 6 emberrel szemben intézkedtek e miatt.

Kiss Róbert arról is beszélt, még mindig nagyon sokan, 55 915-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt napon 7543 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Közülük 7701-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

A húsvéti hosszú hétvégével kapcsolatban elmondta: sokan indulnak útnak azért, hogy a szeretteikkel töltsék az ünnepet. Emlékeztetett: ebben az időszakban a rendőrök kiemelten figyelnek a balesetek megelőzésére, a közlekedés biztonságára.

Idén a koronavírus-járvány miatt különösen fontos, hogy mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket - hangsúlyozta az alezredes. Hozzátette: azzal, ha a húsvétot csak a legszűkebb családi körben ünneplik az emberek, betartják a védelmi szabályokat, hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában az egyéni felelősség kérdése megkérdőjelezhetetlen - jelentette ki az alezredes. Mint mondta, húsvétkor is az utcákon, tereken lesznek a rendőrök és a közlekedésbiztonsági szabályok betartatása mellett a védelmi intézkedések betartását is ellenőrzik. Hozzátette: a védelmi intézkedéseket megszegőkkel szemben az ünnepek idején is határozottan, következetesen, arányosan járnak el. Kérte, hogy mindenki a saját és mások életének, testi épségének és egészségének érdekében tartsa be a védelmi szabályokat.

Legolvasottabb cikkeink