• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

BM: Országos vastagbélszűrési program indul még az idén

Egészségpolitika 2024.05.14 Forrás: MTI-OS
BM: Országos vastagbélszűrési program indul még az idén

Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves nő és férfi jogosult kétévente, közölte a minisztérium.

A Kormány számára kiemelten fontos a daganatos megbetegedések korai felismerése, ezért a vastagbélszűrés országos kiterjesztéséről döntött. Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Az érintettek értesítést fognak kapni a vizsgálatról. A szűrőprogram megvalósításához idén 1,4 milliárd, 2025-ben pedig több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre - tudatta az Országos Sajtószolgálaton keresztül a Belügyminisztérium.

A vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az összes rákos eset körülbelül 10 százalékát teszi ki, és a daganatos megbetegedésekkel összefüggő halálozások második vezető oka. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente körülbelül 10 ezer új esetet jelentenek, amelynek mintegy fele halálos kimenetelű. A megbetegedés elsősorban az idősebbeket érinti, az esetek többsége 50 év felettieknél fordul elő. A vastag- és végbélrákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek már korlátozottak. Azonban a betegség még a daganat kialakulása előtt kiszűrhető, így megakadályozható hogy kialakuljon a tumor.

Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Hazánkban a szűrés kétlépcsős módszertannal történik, melynek első lépcsője a székletbeli rejtett vér kimutatása. Ez egy teljesen fájdalommentes, otthoni mintavétellel kezdődik, majd a mintát laboratóriumban elemzik. A második lépcsője a nem-negatív székletvér-teszttel rendelkezők esetén végzendő kolonoszkópia.

A korai felismerés életet ment. Az érintettek értesítést fognak kapni, a közleményben azt írták: kérjük, hogy saját érdekükben minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.