• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Bővítését tervezik hazánk egyetlen gyermekhospice-házának

Egészségpolitika 2021.10.21 Forrás: MTI
Bővítését tervezik hazánk egyetlen gyermekhospice-házának

A Tábithában dolgozók igazi családtagok lesznek és odaadást adnak akkor, amikor arra igazán szükség van.

Az élő szeretet és az emberi méltóság megjelenítője a Tábitha-ház - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön, a Pest megyei Törökbálinton, a gyermekhospice-ház fennállásának tizedik évfordulóján.

Horváth Ildikó kiemelte, hogy a hospice menedéket jelent, a Tábitha pedig speciális helyzetben segít, akkor, amikor "az útját éppen hogy elkezdő egyének menedékre szorulnak". Rendkívüli és pótolhatatlan az a munka, amit a Tábitha-házban végeznek nap mint nap - mondta.

Az államtitkár tolmácsolta Kásler Miklós miniszter üzenetét, aki azt emelte ki, hogy a ház különleges szerepet tölt be az egészségügyi ellátórendszerben, hiszen azoknak a családoknak segít, amelyek "életük legnehezebb feladatát kapták". Hozzátette: háromszáz család kapott segítséget a háztól a tíz év alatt.

A miniszter szerint a hospice a halál méltóságát adja vissza, emellett segíti az érintett családokat, olyan légkört teremtve, hogy az utolsó napok az életről, a családról, a közös emlékekről szóljanak. A Tábitha-ház biztonságos környezetet biztosít a gyász feldolgozására - emelte ki.

Kásler Miklós üzenetét azzal zárta, hogy "egy gyermek elvesztése tragédia, soha el nem múló fájdalom, ezért nagy köszönet a háznak, hogy a családok mellett állnak és nem hagyják őket egyedül".

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat és a hospice ház operatív igazgatója elmondta, hogy az első öt évben a két alapító, Galambos László és felesége működtette a házat, a második öt évben ők vették át a feladatot, de a családok mindvégig térítésmentesen kapnak segítséget életük legnehezebb feladatához.

Közölte, hogy a Tábitha ötszemélyes, ami sokszor kevés, ezért a közelben vásároltak egy telket, ahol erre a célra építenének egy házat.

Varga László Ottó, a szeretetszolgálat főtitkára megjegyezte, hogy hazánkban egyetlen gyermekhospice-ház működik. Jelezte, hogy a Baptista Egyház átfogó megállapodást kötött a kormánnyal, ennek keretében a kormány támogatja bővítési elképzeléseiket.

Szilágyi Béla a Baptista Szeretetszolgálat vezetője arról beszélt, hogy alapítójuk iránymutatásának megfelelve segítik a ház működését. Hangsúlyozta, hogy a legnehezebb sorsú gyerekeknek speciális segítséget nyújtanak, miközben a szülők megmentése a legfontosabb.

Galambos László alapító rámutatott, hogy a Tábithában dolgozók igazi családtagok lesznek és odaadást adnak akkor, amikor arra igazán szükség van. Templomot építettek, ahol rengeteg fohász elhangzik, függetlenül attól, hogy ki miben hisz. "Ez a szeretet háza, olyan hely, ahol közösség van és az Isten közöttünk jár" - fogalmazott.

Legolvasottabb cikkeink