• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Cáfol a NEAK: Nincs 3 éves várólista!

Egészségpolitika 2021.08.24 Forrás: Weborvos
Cáfol a NEAK: Nincs 3 éves várólista!

Nagy bizonyossággal mondható, hogy a várakozók ellátására – amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi – belátható időn belül sor kerül.

Valótlan és az emberek megtévesztésére alkalmas hírek jelentek meg a sajtóban a várólistákról. A várólisták átlagos hosszában nem következett be akkora emelkedés, amelyet egyes sajtóorgánumok valóságként tálalnak a közvélemény számára - áll a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményében.

Mint írták, minden nehézség, felsorolható hiányosság, veszteség ellenére igaz az, hogy az elvárható ésszerű ellátási stratégia működött a kórházakban. Ez azzal támasztható alá, hogy az ellátási stratégiában első helyen szereplő sürgősségi ellátások, műtétek biztosítottak voltak a betegek számára.

A várólista rendszerből természetesen a valóságnak megfelelően látszik, hogy a tervezett várakozási idők jelentősen megemelkedtek. Ennek a tendenciának az értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy az egészségügyi szolgáltatók az ellátási rend normál menetére történő visszaállás bizonytalan kezdési időpontja miatt inkább távolabbi időpontot jelöltek meg, amely az újraindítás után pontosításra, csökkentésre kerül. Ez a folyamat kezdődött el nyáron a tervezhető műtétek újraindulásával.

Jelenleg a legpontosabb képet a várólisták helyzetéről a feltorlódott várakozók száma adhatja. Ennek alapján megállapítható, hogy a jelenleg a kötelező várólistákon várakozó 34.421 fő tervezett műtéte az átlagos éves ellátási esetszám 14%-át teszi ki, ezáltal nagy bizonyossággal mondható, hogy a várakozók ellátására – amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi – belátható időn belül sor kerül.

Az egészségügyi kormányzat a kórházakkal és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel együtt azon dolgozik, hogy minél hamarabb elérjük a járvány előtti, nemzetközi szinten is kedvező műtéti várakozási időket - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink