• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Chipsadó: csak az OGYÉI lehet kedvezményezett

Egészségpolitika 2019.01.31 Forrás: Weborvos Szerző:
Chipsadó: csak az OGYÉI lehet kedvezményezett

Közel hatmilliárd forinthoz juthat a hatóság a népegészségügyi termékadót fizetők felajánlásából.

Változott a népegészségügyi termékadóról (NETA) – vagy ahogy a köznyelvben használjuk: chipsadóról – szóló rendelet. 2019. január elsejétől ugyanis az adózásra kötelezett csak az OGYÉI-nek ajánlhatja fel a NETA adó tíz százalékát. Korábban, vagyis a 2016. január 1-jén hatályba lépő rendelkezés szerint még nem volt megszabva, hogy az adózó milyen szervezet egészségmegőrzési programjára ajánlhatja fel a tized részt. A NETA módosítására a Pénzügyminisztérium indokolása szerint a termékadót fizető adózók által szervezett programok egy részében tapasztalható visszásságok megszüntetése miatt volt szükség – s ezzel az egészségmegőrző programok költségeivel való adócsökkentés kedvezménye megszűnt.

Mint emlékezetes, 2011 szeptember elsején lépett hatályba a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény, amely az egészségtelen élelmiszerek – a különféle cukor- só-, alkohol- és koffeintartalmú termékek – belföldi értékesítését tette adókötelessé azzal a céllal, hogy a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztását visszaszorítsa, valamint az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozásának javítását elősegítse. A NETA-ból származó bevétel egyébként az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezi, az idei tervezett összege közel 57 milliárd forint, ennek tíz százaléka (nem kis összeg - a szerk.)  lehet a hatóságé, amennyiben megszületnek a felajánlások.

A forrásokat transzparens módon kívánja felhasználni az OGYÉI, elsődleges cél a szakpolitika által kidolgozott népegészségügyi programok megvalósításának támogatása, a kitűzött népegészségügyi célok elérését segítő egészségmegőrző programok kidolgozása és lebonyolítása, írja a szervezet a honlapján.

A források felhasználásának mikéntjéről az OGYÉI az egészségügyi államtitkár jóváhagyásával szakmai testületet kíván működtetni, melynek feladata az adott évi programterv kidolgozása és ahhoz a rendelkezésre álló (adófelajánlás formájában beérkezett) összeg hozzárendelése, valamint a lebonyolítás módjának meghatározása. A szakmai testületbe szakpolitikai és külső, civil szakmai szakértőket delegálnak.

Az adott évi programterv lebonyolításáért az OGYÉI a felelős. A NETA adófelajánlással élő adózókat évente két alkalommal szakmai fórum keretében tájékoztatják az adott évi programtervről, az év során megvalósult programok eredményeiről, tapasztalatairól. Az első ilyen jellegű szakmai fórumot 2019. I. negyedév végén tervezik megtartani.

Az OGYÉI fontosnak tartja azt is, hogy a korábban a NETA adóalanyok által saját szervezésben megvalósított programok esetleg folytatódhassanak, ezért várja az ezzel kapcsolatos bemutató, összefoglaló anyagokat az így megvalósult programokról. A folytatásról egy szakmailag megalapozott kritériumok szerint a szakmai szakértő testület készít döntési javaslatot, ígéri a hatóság. 

 

Legolvasottabb cikkeink