• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

COVID-19: Újabb áldozat, újabb gyógyultak

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.23 Forrás: koronavirus.gov.hu
COVID-19: Újabb áldozat, újabb gyógyultak

187-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 173 magyar állampolgár.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 187-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 173 magyar állampolgár. A gyógyultak száma 21, 8-an belehaltak a betegségbe, karanténban 92-en vannak, és 6113 mintavétel történt - frissítették az adatokat kedden reggel.

80 éves, krónikus betegségben szenvedő idős férfi hunyt el a koronavírussal-fertőzöttek közül, de a gyógyultak száma is nőtt. Már 21-en távozhattak a kórházból - tudatták a koronavírus.gov.hu-n még hétfőn este. Mint írták, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárkiben és bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

 

Aki észleli magán a tüneteket, maradjon otthon!

Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban! - figyelmeztettek a koronavirus.gov.hu oldalon hétfő este. Kiemelték: a koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete: láz (a fertőzöttek 88 százalékánál), száraz köhögés (68 százalék), fáradékonyság, gyengeség (38 százalék).

E tünetek mellett előfordulhat még köpetürítéssel járó köhögés (33 százalék), nehézlégzés (19 százalék), torokfájás (14 százalék), fejfájás (14 százalék), izom- vagy ízületi fájdalom (15 százalék), hidegrázás (11 százalék), orrdugulás, orrfolyás.

Ritkábban, de előfordulhat hányás (5 százalék), hasmenés (4 százalék) is.

Hangsúlyozták: a koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki és bárhol hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést.

Azt írták: a fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak, akik tünetmentesek is lehetnek. Nagyon fontos tudni, hogy ha meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80 százalék) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. Azonban lehet, hogy valaki nem betegszik meg súlyosan, de másokat meg tud fertőzni - emelték ki.

Kórházba csak a súlyos tüneteket (például légzési nehézséget) mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek.

Kiemelték továbbá, hogy a koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes, rájuk kell legjobban vigyázni. Minden 6 fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

Aki külföldről jön haza, vonuljon önkéntes karanténba!

Önkéntes karanténba vonulásra szólította fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azokat, akik külföldről térnek haza Magyarországra a koronavirus.gov.hu oldalon. Kiemelték: önkéntes otthoni karanténra kérik nemcsak az időseket, a diákokat, hanem a külföldről hazatérőket is.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének csökkentése, a fertőzés tömegessé válásának lassítása érdekében felhívták mindazokat, akik az elmúlt időszakban külföldön jártak, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba.

Ennek javasolt ideje jelenleg 14 nap - közölték.

Az önkéntes karantén - írták - nem hatósági elrendelés, hanem kérés. Hogy ez mit jelent, azt több pontban részletezte az NNK. Az érintett 14 napig nem hagyja el tartózkodási helyét, csak azokkal érintkezik, akikkel együtt él, látogatókat nem enged be.

Ha rosszul érzi magát, láz vagy légszomj, köhögés, egyéb légúti tünet jelentkezik, azonnal hívja háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet - közölték.

Kiemelték továbbá, hogy a házi karanténban is ajánlott legalább 1,5 méter távolságot tartani a családtagoktól. Fontos a higiénia, a gyakori takarítás és szellőztetés. Ajánlott továbbá másoktól külön étkezni. Felhívták a figyelmet a rendszeres otthoni testmozgás fontosságára is.

Legolvasottabb cikkeink