• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Családbarát szülészetek is segítik a vágyott gyerekek megszületését

Egészségpolitika 2023.10.02 Forrás: MTI
Családbarát szülészetek is segítik a vágyott gyerekek megszületését

Az utóbbi években országszerte 9,1 milliárd forintból valósultak meg infrastrukturális fejlesztések 59 intézményben - mondta az Innovációs Minisztérium államtitkára.

A családbarát kormányzás legfontosabb célkitűzése, hogy minden vágyott gyerek megszülessen Magyarországon, és ezt segíti a családbarát szülészetek kialakítása is - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Semmelweis Egyetemen rendezett versenyen.

Hornung Ágnes a Szülésznő hallgatók Dr. Hugonnai Vilma II. szakmai emlékversenyén azt mondta, az utóbbi években országszerte 9,1 milliárd forintból valósultak meg infrastrukturális fejlesztések 59 intézményben: szülőszobákat, gyermekágyas szobákat, szülészeti osztályokat, kórtermeket adtak át vagy újítottak fel. Továbbá 52 intézmény többezer dolgozója vett részt továbbképzésben, 18 intézmény pedig bértámogatást vehetett igénybe - tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár megköszönte a jelenlévő szülésznő-hallgatóknak, hogy ezt a pályát választották, mert mint fogalmazott, "az orvosok a szülésznők nélkül félkarú óriások lennének". A verseny névadóját méltatva azt mondta, Hugonnai VIlma sorsa jól példázza, hogy vannak a történelemnek olyan időszakai, amikor a nőknek rendkívül elhivatottan kell küzdeniük céljaik elérése érdekében. Az első magyar orvosnőnek majdnem 20 évbe telt, hogy diplomáját elfogadják Magyarországon, és miközben ő türelmesen és kitartóan várt harcolt a nők társadalmi egyenjogúságáért is. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, a magyarországi nőképzés ügyének kiemelkedő alakja. Svájcban szerzett orvosi diplomáját Magyarországon sokáig nem tudta elfogadtatni, csak okleveles bábaként tevékenykedhetett, 18 év után sikerült diplomáját elismertetnie. Orvosi tárgyú írásai mellett a nők egyenjogúságának témájában is publikált, több nőknek szánt felvilágosító művet írt. Ismeretterjesztő előadásokat tartott, egyik alapítója volt az Országos Nőképző Egyesületnek, ahol ingyen oktatott egészségtant, gyermekgondozást, betegápolást, egy ideig az ő vezetése alatt működött a magyar bábák egyesülete.

Legolvasottabb cikkeink