• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Csató Gábor nyílt levele a MOMSZ elnökének

Egészségpolitika 2020.03.23 Forrás: OMSZ FB
Csató Gábor nyílt levele a MOMSZ elnökének

"Ne nyilatkozzon a mentőszolgálat, vagy a mentődolgozók nevében, ne ássa alá az OMSZ felkészültségével kapcsolatos közbizalmat".

Nyílt levélben kérte a kellő önmérsékletre az Országos Mentőszolgálat főigazgatója dr. Kusper Zsoltot, a Mentődolgozók Magyarországi Szövetségének elnökét, annak kapcsán, hogy a szövetség a facebook oldalán kérte a lakosságot támogatásra. Mint írták, "A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azzal a kéréssel fordul Önökhöz, hogy segítsenek biztosítani a mentődolgozók védőfelszerelését és mindent, ami a munkánkhoz szükséges. Védőfelszerelésből, FFP2 és FFP3 maszkokból és egyéb rendkívül fontos eszközökből, amelyek feladatunk elvégzéséhez kellenek, sajnos nem áll elég a rendelkezésünkre. Ezért gyűjtésbe fogunk, és a lakosság segítségét kérjük..."

Csató Gábor levelét változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Elnök Úr!

Mint az Ön előtt is ismeretes, az Országos Mentőszolgálat az új koronavírus járvány elleni harc frontvonalában tevékenykedik. Több mint két hónapja azért dolgozunk minden bajtársammal, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az egyre nehezülő helyzetre, és mindenki el tudja végezni munkáját és küldetését, a magyar emberek, a magyar társadalom védelmét, mentését. Munkánk sikerében óriási szerepet játszik, hogy az Országos Mentőszolgálat valamennyi dolgozója pontosan ismerje feladatát, és azt szükség esetén azonnal, kétség és fenntartás nélkül teljesítse. Ezek nem csak a rendkívüli helyzetből fakadó követelmények, az életmentésben továbbra is azzal a fegyelemmel kell helyt állnunk, ahogy azt 133 éve tesszük.

Nyomatékosan megkérem, hogy ebben a helyzetben kerülje az állomány egy részének elbizonytalanítására is alkalmas kommunikációját. Ne nyilatkozzon a mentőszolgálat, vagy a mentődolgozók nevében, ne ássa alá az OMSZ felkészültségével kapcsolatos közbizalmat, és a mentők hitelességét, sem az OMSZ-on belül, sem a lakosság, az ország nyilvánossága előtt, különös tekintettel arra, hogy Önnek sem egészségügyi végzettsége, sem jártassága nincs.

Fogadja el, hogy az Országos Mentőszolgálat szakmai stábja- melyben a mentőápolóktól a szakorvosokig minden szakterület képviselteti magát- megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a lehető legjobb és valóban felelős döntéseket meghozza Bajtársaink és a betegek érdekében.

A védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak és az egészségügyi beszerzések folyamatosak, azoknak nincs pénzügyi akadálya. A készletgazdálkodás napi szinten irányított ütemben zajlik.

Most a bajtársaink védelme mellett a veszélyhelyzet elhárítására, az életmentésre kell fordítanunk összes erőnket. Ez az összefogás, a cselekvés ideje és nem az egyéni érdekérvényesítésé.

Mindezek felelősségteljes megszívlelésében bízva,

Budapest, 2020. március 23.

Tisztelettel:

Dr. Csató Gábor

OMSZ főigazgató

Legolvasottabb cikkeink