• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok

Egészségpolitika 2021.03.11 Forrás: MTI
Csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok

A szennyvizekben nő a vírus örökítőanyagának mennyisége, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben nem lesz csökkenés a megbetegedésekben.

Sajnos csúcsokat döntögetnek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai, korábban soha nem tapasztalt magasságba ugrott a napi fertőzöttek száma - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte, hogy február 18-a óta, amikor bejelentették a harmadik hullám kezdetét, a kórházban ápoltak száma a duplájára, a lélegeztetett betegeké pedig a triplájára emelkedett. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb áldozat legyen. Fontos a higiénés szabályok betartása, valamint a védőoltások beadása - nyomatékosította az országos tisztifőorvos.

Legfontosabb a legidősebbek beoltása - emelte ki - ezért őket még egyszer "megszólítja", hogy ha eddig nem tették, regisztráljanak az oltásra és fogadják el a számukra felajánlott vakcinát. Egyben arra kérte a családtagokat, hogy az oltással kapcsolatban ne bizonytalanítsák el az időseket, hiszen bármelyik felajánlott vakcina jó, hatásos és biztonságos. Elmondta, az eddig regisztráló 3,2 millió ember közül 1,6 millióan 60 év felettiek, de fontos, hogy mindenkit az oltás adta védelemben részesítsenek. "Nincs vesztegetni való időnk" - fogalmazott.

A járványügyi adatokkal kapcsolatban megjegyezte: rendkívüli tempóban növekszik az új fertőzöttek száma, az elmúlt napon számuk 8312 volt, így 128 408 aktív fertőzöttet tartanak számon. Kórházban 8329-en vannak koronavírus-fertőzés szövődményével, közülük 911-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Ezek a számok nagyon magasak - emelte ki -, ezért minden meg kell tenni annak érdekében, hogy védetté tegyük a lakosságot.

Az elmúlt napon 172-en haltak bele a betegség szövődményeibe, és ugyan még mindig az idősebb korosztály birkózik meg nehezebb a szövődményekkel, sok fiatal is kórházba kerül.

Müller Cecília közölte: csütörtökön újabb 55 200 adag AstraZeneca-vackina érkezett, azonban az előzetes jelzések szerint ebből az oltóanyagból kevesebbet fognak szállítani a következő héten.  Érkezett további 450 ezer Sinopharm-oltóanyag is - ismertette. Hozzátette, ezen tételek felszabadítását is szeretnék minél előbb elvégezni. Jelezte, az oltóanyag-szállítmányok adatait közzéteszik a koronavirus.gov.hu oldalon is, így az mindenki számára nyomonkövethető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki bármilyen, a betegséggel összefüggésbe hozható tünetet észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, hiszen a favipiravir hatóanyagú gyógyszer most már a háziorvosi és a járóbeteg-ellátásban is rendelhető kezelésre. Ezen kívül a kórházban a plazmaterápiához hasonló gyógyszer is rendelkezésre áll - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos a múlt heti járványügyi adatokat ismertetve elmondta, a 9. héten 35 802 koronavírusos betegek regisztráltak, átlagéletkoruk 44,5 év, és 55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi.  A betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.   Elmondta még, hogy a 3100 magyar település szinte mindegyikében (98 százalék) él koronavírusos beteg. A 9. heti adatok szerint az új fertőzöttek 20 százaléka (7012 fő) fővárosi, 16 százaléka (5566) Pest megyei, Győr-Moson-Sopron megyei a fertőzöttek 7 százaléka (2441 fő). Zala megyében regisztrálták a legkevesebb új eset, 358-at, ami az összes fertőzött 1 százaléka.

Müller Cecília kiemelte, a szennyvizekben is nő a vírus örökítőanyagának mennyisége, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nem lesz csökkenés a megbetegedésekben.

György István: a regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat

A regisztrált idősek beoltása most a legfontosabb feladat - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. György István hozzátette: még mindig vannak olyan 80 évesnél idősebbek, akik regisztráltak, de még nem kerültek sorra. Az államtitkár közölte: azt kérték a háziorvosoktól, hogy a megkapott listáról a legidősebbeket részesítsék előnyben.

Az idősek oltásához minden eddiginél több vakcinát használhatnak fel, több mint 100 ezer AstraZenecát a háziorvosok adhatnak be, ami azt jelenti, hogy a héten országos átlagban praxisonként 20-21 idős embert tudnak beoltani úgy, hogy a nagyobb praxisok több oltóanyagot kapnak. A kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik V vakcina áll a legidősebb regisztráltak rendelkezésére. Az időseket - az eddigiekhez hasonlóan - a háziorvosok értesítik, átlagosan 24 embert küldhetnek a kórházi oltópontokra.

A háziorvosok még a héten is folytatják az oltást a Modernával, a korábban érkezett Sinopharm-oltóanyagot teljesen felhasználták.

Vasárnapig oltják be az AstraZeneca vakcinájával azokat, akik a múlt héten kaptak értesítést, és megkezdődött a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katasztrófavédelmisek és a határvédelemben részt vevő katonák oltása is. A szerdától szerdáig tartó oltási héten több mint 500 ezer oltás beadására van és lesz lehetőség - mondta az államtitkár. "Minden felhasználható vakcinát a magyar emberek rendelkezésére bocsátunk, ehhez az kell, hogy az értesítettek elmenjenek az oltásokra" - hangoztatta.

György István beszámolt arról, hogy az átoltottság tekintetében Magyarország a második az Európai Unióban. Eddig 1 149 557 embert oltottak be, közülük 327 428-an már a második oltást is megkapták.

 Fotó: MTI/Mészáros János

Legolvasottabb cikkeink