• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Debrecen lesz a mintája a járóbeteg-irányítási rendszer átalakításának

Egészségpolitika 2024.04.16 Forrás: MTI
Debrecen lesz a mintája a járóbeteg-irányítási rendszer átalakításának

A 400 millió forint európai uniós és 500 millió forint egyetemi forrásból megvalósított hibrid labor "a komplikált, nehéz beavatkozások" színtere.

A magyar EU-elnökség egyik prioritása lesz az európai uniós kardiovaszkuláris program, stratégia kidolgozása - közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Debrecenben. Ez jelzésértékű folyamat is: a magas színvonalon működő magyar kardiológia tudományos alapú, kiváló teljesítményének elismerése - tette hozzá Takács Péter a Debreceni Egyetem (DE) kardiológiai és szívsebészeti klinikája új hibrid műtőjének átadásán.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az űrkutatás után az egészségügy a második az innováció gyakorlatba ültetése terén: az alapkutatástól a gyakorlati alkalmazásig eltelt időt tekintve az egészségügy az egyik zászlóshajó.

Azt mondta, a Debreceni Egyetemen minden együtt van: a kormányzati szándék, a modellváltó egyetem és a város töretlen támogatása, "ezért kiváló talaj az innovációra".

Debrecen példáján kiindulva alakítják át országosan a járóbeteg-irányítási rendszert, ugyanis országosan is példaértékű ahogy "itt évek óta a szakrendelések online időpontfoglalással, telefonos segítséggel, call center működtetésével zajlanak". Terveik szerint ezt a rendszert fogják rövid időn belül megvalósítani az országban, mert "nem elég az innováció, nem elég a csúcstechnológia, az kell, hogy a betegek érezzék, megfelelő ellátáshoz jutnak, bejutnak az orvoshoz, foglalkoznak velük, ellátják az adott betegségüket" - hangsúlyozta Takács Péter.

A kormány az elmúlt években a humán erőforrást érintően is megfelelő, határozott intézkedéseket hozott - utalt az államtitkár az orvosi béremelésre, és "a most márciusban második lépcsőbe ért" szakdolgozói béremelésre.

Szabó Zoltán, a DE klinikai központjának elnöke utalt rá, hogy a klinikai integráció eredményeként centrumklinikák jöttek létre, amelyek zászlóshajója a kardiológiai és szívsebészeti klinika. A hibrid műtő létrehozásával szoros kapcsolat jött létre a kardiológiai és a szívsebészeti ellátás között - mutatott rá.

Kossa György, az egyetemet működtető gróf Tisza István alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a beruházással a klinika felkerült a legfejlettebb ellátást biztosító kórházak európai térképére. Szilvássy Zoltán rektor a nagy tradíciójú ellátóhelyet és tudományos központot működtető humán erőforrás döntő voltára hívta fel a figyelmet.

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, az utóbbi években "minőségi fókuszú" egészségügyi fejlesztések történtek a Debreceni Egyetemen, amely 7700 dolgozójával a legnagyobb foglalkoztató a városban.

A 400 millió forint európai uniós és 500 millió forint egyetemi forrásból megvalósított hibrid labor "a komplikált, nehéz beavatkozások" színtere, ahol a katéteres vizsgálattól a nyitott szívműtétig mindent egy helyen, a beteg mozgatása nélkül el lehet végezni - ismertette Csanádi Zoltán, a klinika igazgatója.

Az új műtő a legmagasabb nemzetközi standardoknak is megfelel - tette hozzá, megjegyezve, hogy működtetéséhez olyan csapat áll rendelkezésre a klinikán, amelynek a közreműködésével az elmúlt öt évben több mint húsz új kardiológiai beavatkozást vezettek be, köztük olyat, amelyet az országban egyedül Debrecenben tudnak elvégezni. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink