• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

DualDur: a Lyme-kór áttörő erejű labordiagnosztikai eljárása

Lyme borreliosis 2021.09.28 Forrás: Weborvos Szerző:
DualDur: a Lyme-kór áttörő erejű labordiagnosztikai eljárása

A betegséget bármely időszakban képes kimutatni, és a gyógyítás eredményességéről is informál.

Végre sok ezer Lyme-beteg, vagy a Lyme-kór gyanújával élő beteg juthat az eredményes terápiát alapvetően meghatározó diagnózishoz egy magyar fejlesztésnek köszönhetően. A DualDur labordiagnosztikai eljárás áttörő erejét az adja, hogy nem a szervezet immunválaszát (ellenanyag-termelés) kutatja, vagyis nem indirekt vizsgálat, mint az eddigi módszerek, hanem direkt módon a betegség bármely időszakában képes kimutatni – akár már egy héten belül is, de akár évek múlva is – a kórokozót. Mindezen túl a Lyme-borrelia típusát is képes megkülönböztetni, ami szintén meghatározó az adekvát terápia szempontjából.

A labordiagnosztikai eljárás a magyar Lyme Diagnostics Kft. fejlesztése, az innovatív megoldásra az EU 1,1 milliárd forintos támogatást adott, derült ki Bózsik András Pál tájékoztatásából a DualDur teszt piacra lépése, és az új Közép-Európa Lyme-laboratórium megalakulása apropóján rendezett keddi projektzárón. A Lyme Diagnostics Kft. ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy a jelenleg leggyakrabban használt szerológiai tesztekhez képest a DualDur 60 százalékkal tudja növelni a szenzitivitást, s ezzel 96 százalékos eredményességgel képes kimutatni a kórokozót. Ráadásul a teszt olyan társfertőzésekről is informálja az orvosokat, mint például a Bartonella vagy a babézia, amelyek jelentősen befolyásol(hat)ják a terápiát. További egyedülálló erőssége, hogy képes kimutatni, a beteg kezelése eredményes-e vagy sem, ami nélkülözhetetlen visszajelzés az eddig sokszor „sötétben” tapogatózó orvos számára.

A rendszer alkalmazza a mesterséges intelligenciát is, ugyanis képes arra, hogy elkülönítse a tünetekkel még nem rendelkező, és a Lyme szakértők által már feltehetőleg kezelésre javasolt eseteket.

Negyven év tudományos munkájának gyümölcse a most piacra lépő innovatív labordiagnosztikai eljárás, amelyet dr. Bózsik Béla Pál főorvos, a családi vállalkozás tudományos igazgatója fejlesztett ki a sötétlátóteres mikroszkópia alapján még az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársaként. A sérülékeny kórokozók egy speciális sejttechnológiai folyadékban válnak láthatóvá a mikroszkóp alatt. A tesztelés során az is kiderül, mennyire „tette védetté” magát a Borrelia, ugyanis ilyen esetekben az antibiotikum kezelések nem tudnak kellően hatékonnyá válni, mutatott rá a kutatóorvos. Bózsik Béla 1984-ben kezdte a vizsgálatokat, rá két évre kifejlesztette a vizsgálathoz szükséges speciális folyadékot, majd később azt is felfedezte, hogy a vérmintából is lehet újabb vérmintát venni, így nemcsak a Borreliát, hanem a többi fertőzést (Bartonella, babézia stb.) is képes kimutatni.

A fertőzöttek többségénél nem alakul ki Lyme-folt, ami nehezíti a felismerést, mutatott rá dr. Kolbenheyer Erik főorvos, Lyme-specialista. A kezeletlen betegség miatt később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat, tette hozzá, jelezve, hogy számos tünet, így a fáradtság, alvászavar, ízületi fájdalom, izomfájdalom, egyéb fájdalom, depresszió, kognitív zavar, idegrendszeri problémák, fejfájás is jellemzője a betegségnek. Emiatt a Lyme-ra diagnosztizálatlan betegek orvostól orvosig járnak, de igazán nem kapnak adekvát kezelést, életminőségük folyamatosan romlik, súlyos állapotba kerülhetnek.

A betegeknek vagy a betegség gyanújával élőknek nem kell tartaniuk attól, hogy mennyiségi korlát akadályozná a tesztelést: negyvenezer tesztet tudnak készíteni, amiért egyelőre fizetni kell, méghozzá 39.500 forintot, mondta Bózsik András. Hangsúlyozta: csak orvosi javaslatra tesztelnek, ugyanis fontosnak tartják, hogy a pozitív betegek orvosi ellátást kapjanak a megfelelő kezelés érdekében. Legalább két-három évre van szükség (vizsgálatok, tanulmányok, bizonyítékok) ahhoz, hogy a DualDurt befogadja a NEAK, azaz állami támogatással lehessen hozzájutni.

Az Európai Parlament már 2018-ban felhívta a tagországok figyelmét az új diagnosztikai megoldások kifejlesztésének és támogatásának szükségességére – mondta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletének vezetője. Az új labordiagnosztikai eljárást 2019-ben jelentette be a Lyme Diagnostics Kft., amely eredményesen pályázott az Uniónál. Olyan megoldás született, amely beépülhet a betegség standard diagnosztikájába, tette hozzá.

A témáról bővebben a Weborvos Lyme Borreliosis rovatában is olvashat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink