• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egészségjavító programot indít a főváros

Egészségpolitika 2024.03.13 Forrás: MTI
Egészségjavító programot indít a főváros

Az Egészséges utcák elnevezésű program 24 milliárdos forrására a kerületek pályázhatnak.

A budapestiek egészségének javítását szem előtt tartva újíthatnak meg utcákat a budapesti kerületek 24 milliárd forintból.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden közölte, hogy az Egészséges utcák elnevezésű programot egy uniós fejlesztési csomagból finanszírozzák. A programra előirányzott pénzre a kerületek nyújthatnak be pályázatot. A program olyan utcamegújítási projekteket támogat, amelyek fejlesztik a gyalogos- és kerékpáros közlekedést, csillapítják a gépjárműforgalmat és akadálymentesítik a közterületeket. Fontos cél a zöldfelületek és a vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás növelése és az ökológiai szempontok érvényesítése. Szintén támogatható cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása - közölték.

A tájékoztatás szerint az egyes pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a teljes keret 24,16 milliárd forint. Az Egészséges utcák programot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága hirdette meg - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A projekt az emberek egészségének és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és fejleszthetőségét - áll a közleményben.

Budapesten egy civil szervezet, a Járókelő csapata kezdte el meghonosítani ezt a szemléletet, majd 2021-ben belekerült a főváros középtávú terveit összefoglaló Otthon Budapesten stratégiába - emlékeztetett a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat és cégei - többek között a BKK és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. - az elmúlt években fontos szakmai munkát végeztek azért, hogy a budapestiek életminőségét, egészségét szem előtt tartó tervezési szemléletet meghonosítsák. Ennek eredményeként Budapest jogosult a Healthy Streets (Egészséges utcák) márkanév használatára, és olyan szakemberekkel dolgozhat együtt, akik világszinten is kimagasló tudással rendelkeznek az életminőséget javító közterületekről - fogalmaztak.

Budapesten a várható élettartam 76,7 év, míg a szomszédos európai nagyvárosokban már 80 év fölött van. A budapestieknek meg kell adni ezt a plusz öt évet, ehhez pedig fel kell ismerni, hogy az utcák minősége és kialakítása alapvető hatással van egészségükre - hívták fel a figyelmet.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink