• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egészségügy: az ÁSZ kritikája a reform kezdete?

Lapszemle 2018.08.07 Forrás: ATV
Egészségügy: az ÁSZ kritikája a reform kezdete?

Amíg az ellátásnak anyagi gátak szabnak határt, addig az intézmények kényszerből áthágnak bizonyos szabályokat a betegek érdekében.

"Anarchia. Botrány” – egész egyszerűen így fogalmazott az Állami Számvevőszék elnöke arról, mi jellemzi az egészségügyi intézmények gazdálkodását. Domokos László a személycserékben látja a megoldást. Mindeközben a kórházak valóban adósságban úsznak. A kormány ilyenkor – általában – a kórházra mutogat, az atv.hu által megszólaltatott volt kórházigazgatók viszont úgy látják: az ágazat alulfinanszírozottsága okozza a folyamatosan újratermelődő adósságot. Mindez pedig – a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint – súlyos következményekkel járhat a jövőre nézve.

Éger István az interjúban elhangzott vádakra reagálva elmondta: ahhoz, hogy hiteles képet lehessen alkotni az intézmények gazdálkodásáról, először az utóbbihoz szükséges forrásokat kellene maradéktalanul biztosítani, de „ma ez nincs meg”. A MOK elnöke azzal egészítette ki mindezt, hogy minden beavatkozást az értékén kellene megfizetni. Addig pedig, amíg önkényesen megy ennek megállapítása, mindig újra fog termelődni a kórházak adósságállománya.

Éger szerint azt kellene észrevenni, hogy a kórházak adósságproblémája nem rendeződött már több évtizede, pedig kormányok, menedzsmentek is cserélődtek. Majd kiemelte: amíg az ellátásnak anyagi gátak szabnak határt, addig könnyű másra mutogatni „mindenféle gazdálkodási szabálytalanságokat vetítve, vélve, vagy valósan”. Egészen addig ugyanis az intézmények arra lesznek kényszerítve szerinte, hogy áthágjanak bizonyos szabályokat a betegek érdekében, ha erre valóban szükség van. Éger egyedül abban az esetben látná indokoltnak a komolyabb pénzügyi kontrollt, ha biztosítva lennének a források, anélkül viszont ez az intézmények „még tökéletlenebb működéséhez” vezet, és a betegellátás további kárát jelenti majd. A teljes cikk a többi megszólalóval itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink