• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Egészségügyi előterjesztés a Fővárosi Közgyűlés asztalán

Egészségpolitika 2019.11.03 Forrás: Budapest.hu
Egészségügyi előterjesztés a Fővárosi Közgyűlés asztalán

A főpolgármester az egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy javuljon a fővárosi egészségügyi ellátás.

Már az alakuló ülésen szerepel egészségügyet érintő előterjesztés a Fővárosi Közgyűlés napirendjében. Eszerint a keddi közgyűlésen szó lesz az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről. Az új főpolgármester, Karácsony Gergely előterjesztésében alapvetően felhatalmazást kér a képviselőktől arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a kormánnyal és a kerületi önkormányzatokkal a fővárosi egészségügy jövőjéről a fontos változtatásokról.

Az előterjesztés pontosan így szól:  "Széleskörű társadalmi konszenzus van abban, hogy a fővárosi polgárok egészségügyi ellátása — miközben az egészségügyi dolgozók jellemzően erejükön felül tesznek meg mindent a betegek érdekében — komoly kívánnivalókat hagy maga után. A budapesti választók egyértelmű elvárást fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy érdemi és érzékelhető változások történjenek ezen a téren. Főpolgármesterként az egyik legfontosabb feladatomnak tekintem, hogy ennek a választói elvárásnak meg tudjak felelni. Meggyőződésem, hogy más állami és önkormányzati szervek is hallják és értik ezt a választói igényt.

Javaslom a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy fejezze ki elkötelezettségét a fővárosi közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett, valamint adjon felhatalmazást arra, hogy a Kormánnyal és a kerületi önkormányzatokkal kezdje meg a tárgyalásokat egy intézkedési terv előkészítése érdekében.

Azt is javaslom a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy nyilvánítsa ki azt a szándékát, hogy a kivitelezésében még el nem kezdett kormányzati nagyberuházások jövőjéről a Kormánnyal folytatott egyeztetés folyamán az álláspontját az egészségügyi fejlesztésekről folytatott egyeztetések függvényében alakítja ki."

A konkrét döntési, határozati javaslatok között szerepel:

"- A Fővárosi Közgyűlés kifejezi elkötelezettségét a budapesti közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett, ezért szükségesnek látja a Kormány, a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok együttműködésében az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését.

- A Fővárosi Közgyűlés felhívja a főpolgármestert, hogy tekintse át a tervezett és a folyamatban levő fővárosi egészségügyi beruházások és fejlesztések helyzetét, és annak alapján tegyen javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek arra, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában az egészségügyi fejlesztésekkel, így különösen a diagnosztikai berendezésekhez való hozzáférés javításával összefüggésben a Fővárosi Önkormányzat milyen álláspontot képviseljen.

- A Fővárosi Közgyűlés felhívja a főpolgármestert, hogy folytasson egyeztetéseket a kerületi önkormányzatokkal, valamint az érintett szakmai és betegjogi szervezetekkel az egészségügyi alapellátás helyzetéről, valamint terjesszen a Fővárosi Közgyűlés elé olyan intézkedési tervet, amely - a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok együttműködésében - a fővárosi egészségügyi alapellátás egységes keretrendszerének kialakítására irányul a fővárosi polgárok azonosan magas színvonalú egészségügyi alapellátásának biztosítása érdekében.

- A Fővárosi Közgyűlés felhívja a főpolgármestert, hogy a Kormánnyal folytatott egyeztetések során a kivitelezésében még el nem kezdett kormányzati nagyberuházások jövőjéről az egészségügyi fejlesztésekről folytatott egyeztetések függvényében terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé a javaslatát."

fotó: budapest.hu

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink