• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Egyeztetett a MESZK a kórházfőigazgatósággal

Egészségpolitika Frissítve 2021.02.15 Forrás: Weborvos
Egyeztetett a MESZK a kórházfőigazgatósággal

Az orvosi bértábla belső arányaihoz illeszkedő szakdolgozói bértábla kialakítása tűnik most a legfontosabbnak.

2021. március 1-től a szakdolgozóknak nem lehet kevesebb a jövedelme az eddigieknél" tájékoztatta Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató meghívására érkezett kamarai vezetőket a Belügyminisztérium miniszteri kabineti tárgyalójában szervezett február 12-i megbeszélésen - írta a találkozóról szóló beszámolójában a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a portálján.

A 2021. február 9-én megjelent egészségügyi szolgálati jogviszony végrehajtási utasításának értelmezése kapcsán a MESZK Országos Elnöksége rendkívüli ülésén döntött az azonnali levélben történő megkeresésről. A válasz 12 órán belül megérkezett, időpont egyeztetés után a találkozásra 2021. február 12-én került sor.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató, Dr. Benei Ildikó főigazgató-helyettes, Dr. Páva Hanna humánerőforrás-fejlesztési igazgató, Dr. Schulcz Máté humánerőforrás-irányítás igazgató, valamint a Főigazgatóság kommunikációért felelős vezetője vett részt. A Kamarát Dr. Balogh Zoltán elnök, Babonits Tamásné általános alelnök és Üveges Péterné fekvőbeteg ellátásért felelős alelnök képviselte.

Mint írták, a megbeszélés fókuszában az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésének – a szakdolgozó kollégákat érintő végrehajtásával kapcsolatos – problémái álltak. A főigazgató rövid tájékoztatójában kiemelte, hogy valamennyi munkatársával a mindenki számára elfogadható és értelmezhető foglalkoztatási jogviszony kialakításán dolgoznak. "Nagy veszteség lenne az ágazat számára, akár egy szakdolgozó elvesztése is" - hangzott el, megerősítve a köztestület véleményét.

A MESZK vezetői részletesen, adatokkal szemléltették a megjelent végrehajtási utasítás következtében a véleményük szerint várható, jelentős negatív jövedelemi változásokat, melyek a változóbér elemeket érintik. Az egyeztetés során ezen kérdésekre korrekt válaszok születtek és a felek megegyeztek abban, hogy a köztestület által összeállított adatsorok hétfőig megküldésre kerülnek az OKFŐ részére. A Kamara javasolta, a szakdolgozók döntését nehezítő, a jogszabályok áttekinthetetlenségéből eredő problémák sürgős rendezését. Az egyeztetésre meghívott köztestületi vezetők ígéretet kaptak az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó – a szakdolgozók részére is egyértelmű – tájékoztató kiegészítésének elkészítésére, mely napokon belül eljuthat az érintettekhez.

A megbeszélésen szóba került a szakdolgozói középvezetők illetmény-pótlékának, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak és a nyugdíjas szakdolgozók foglalkoztatásának kérdései, aminek megnyugtató rendezését is szorgalmazták. A problémák megjelenítésében kitértek az ellátásban együttműködő szakképesítés nélküli műtőssegédek és a betegszállító kollégák helyzetére is, függetlenül attól, hogy rájuk nem vonatkozik a kötelező kamarai tagság.

Az egyeztetés nyílt, őszinte légkörben zajlott, nem kerülve a kritikus pontokat és az orvosi béremelés következtében kialakult bérfeszültség kérdését sem. Szóbeli megegyezés történt az együttműködés szorosabbá tételéről, a megoldásokban történő közös együtt gondolkodásról. Ennek kapcsán a MESZK javaslatot fogalmazott meg arra vonatkozólag, hogy az orvosi bértábla belső arányaihoz illeszkedő szakdolgozói bértábla kialakítása, a besorolási illetmények kiigazítása tűnik a legfontosabbnak, ezzel is elismerve a szakdolgozók áldozatos munkáját. Az OKFŐ kórházigazgatókhoz írott levelét itt olvashatja el

Legolvasottabb cikkeink