• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több fiatal hívja a telefonos lelkisegély-szolgálatokat

Egészségpolitika 2024.05.17 Forrás: MTI
Egyre több fiatal hívja a telefonos lelkisegély-szolgálatokat

Idén is elindítják a lelki egészség roadshow-t, amelyeken a 13-14 éves gyerekek figyelmét hívják fel a mentális egészség problémáira.

A tapasztalatok szerint megnőtt azoknak a fiataloknak a száma Magyarországon, akik a telefonos lelkisegély-szolgálatoktól kérnek segítséget - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Nagy-Vargha Zsófia a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége által, az országos telefonos nap alkalmából rendezett konferencián a fiatalok mentális állapota kapcsán fontosnak nevezte az olyan találkozókat, ahol a fiatalok támogatásáról cserélnek véleményt a szakemberek.

A helyettes államtitkár két közelmúltbeli esetet idézett fel, ami rávilágít a téma fontosságára és a debreceni tanácskozás létjogosultságára. Az egyik, amikor egy fiatal lány halállistát vezetett, és késsel támadt a társára, a másik, amikor négy diáklány az iskolában úgy megvert egy 10 éves fiút, hogy életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.

Nagy-Vargha Zsófia kiemelten fontosnak nevezte a mentális egészség megőrzését, és közölte, ennek érdekében az idén is elindítják a lelki egészség roadshow-t, amelyeken a 13-14 éves gyerekek figyelmét hívják fel a mentális egészség problémáira.

Tavaly az iskolai bántalmazás volt a téma, idén a függőségek kerülnek a középpontba; a drog- és alkoholfüggőség, a dohányzás mellett kitérnek a közösségi médiával, a lájkok számával, a tanulással vagy a munkával összefüggő függőségekre is - jelezte a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a roadshow-helyszíneken olyan helyi ifjúsági szervezeteket is megkeresnek, amelyek alternatívát tudnak nyújtani a fiataloknak - akár a digitális függőséggel szemben is - közösségi élmények bemutatásával.

Nagy-Vargha Zsófia megemlítette, hogy a napokban írták ki a gyermek és ifjúsági alapprogramra vonatkozó pályázati csomagot. Immár második éve ezzel is kifejezetten a mentális egészségre fókuszálnak: az Online okosan, offline aktívan című pályázaton azok juthatnak támogatáshoz, akik a fiatalok mentális egészségével foglalkoznak - mondta.

Jelezte azt is, nagy gondot fordítanak az önkéntesek munkájára, az idén elkészül az önkéntes stratégia, új projektként pedig ebben az évben egyetemeken nyitnak önkéntes pontokat abban a reményben, hogy a fiatalok körében is megerősödjön az önkéntes segítés gondolata.

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) elnöke felidézte, hogy 1970-ben a tanácskozásnak helyet adó Debrecenben vezették be az országban elsőként a lelkisegély-szolgálatot.

A mostani konferenciára magyarországi nagyvárosok mellett Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők - ismertette Dudás Erika. Utóbbiak kapcsán megjegyezte, hogy a háború időszakában is helytállnak, és folyamatosan biztosítják a telefonos segítségnyújtást a hozzájuk fordulóknak.

A debreceni konferencián jelen levő szakemberek, telefonos lelkisegély-nyújtók plenáris előadások és szekcióülések keretében tekintik át a mentális segítségnyújtással kapcsolatos időszerű kérdéseket.