• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elballagtak a marosvásárhelyi orvosegyetem magyar hallgatói

Egészségpolitika 2021.07.28 Forrás: MTI
Elballagtak a marosvásárhelyi orvosegyetem magyar hallgatói

A magyar tagozat 260 sikeresen államvizsgázó orvos, fogorvos, gyógyszerész, asszisztens diákja tette le a hippokratészi esküt.

Elballagtak a Marosvásárhelyi Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) magyar tagozatának végzősei szerdán. Az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is, aki az egyéni felelősségvállalás mellett közösségi felelősségvállalásra is biztatta a ballagókat.

A magyar tagozatnak a marosvásárhelyi várban tartott szerdai ballagásán az általános orvosi kar 153, a fogorvos-tudományi kar negyven, a gyógyszerészeti kar negyven, valamint az általános orvosi asszisztensi szak 27 sikeresen államvizsgázó diákja tette le a hippokratészi esküt.

Potápi Árpád János beszédében kitért arra, hogy az egyetem magyar tagozatának 260 végzőse gyógyítóként a legnagyobb felelősséget vállalja, hiszen lehet, hogy pályájuk során másodpercek alatt kell emberek életéről dönteniük. "Arra hívjuk önöket, hogy felelősségvállalásuk terjedjen ki a közösségükre is" - jelentette ki az államtitkár.

Megjegyezte: az orvosok felkészültsége és helytállása tiszteletet érdemel. A tanító és a pap mellett az orvos egy-egy közösség fennmaradásának a harmadik pillére. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a közösségek bonyolult hálózatként működnek, akárcsak az emberi szervezet. Mindkettő akkor működik helyesen, ha a tagok közös célért dolgoznak.

"Magyarország kormánya mindvégig kiállt a MOGYE (Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem - az egyetem korábbi neve) megmaradása mellett, a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés mellett" - jelentette ki. Megemlítette: arra törekszenek, hogy az orvosoknak csakis a legfontosabbra, a gyógyításra kelljen összpontosítaniuk. A Studium-Prospero Alapítványt támogatva 65 olyan lakást építettek fel erdélyi településeken, amelyeket pályakezdő orvosok, művészek foglalhatnak el. E program segíti a friss végzősök erdélyi boldogulását. Tanulmányaik szakmaiságát erősíti az itteni szakkönyvtár is.

Beszédében Nagy Előd rektorhelyettes arra biztatta a végzősöket, hogy hivatásukat műveljék empátiával, bizakodással, töretlen hittel és alázattal. Arra is emlékeztette őket, hogy a marosvásárhelyi egyetem magyar tagozatának az erdélyi magyarság orvosellátását kell biztosítania. A magyar tanári kar nevében felszólaló Sipos Emese professzor elmondta: olyan orvosokat, gyógyszerészeket próbáltak nevelni, akik az elkövetkező évtizedekben meghatározó értelmiségijei lehetnek az erdélyi társadalomnak. Arra kérte a végzősöket, hogy lehetőségeik szerint keressék szülőföldjükön a boldogulásukat.

A ballagási ünnepséget követően az egyetem vezetői Potápi Árpád János államtitkárral együtt nyitották meg a Miskolczy Dezső Oktatásszervező és Egészség-szakpolitikai Innovációs Központot.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók háromnegyedes többségével működnek. Az egyetem élén harmadik rektori mandátumát töltő Leonard Azamfireit tavaly decemberben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szenátorává választották.

 

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink