• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Elfogadták a mikroműanyagok EU-s korlátozásának tervét

Egészségpolitika 2023.05.20 Forrás: Weborvos
Elfogadták a mikroműanyagok EU-s korlátozásának tervét

20 év alatt közel félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását akadályozná meg a most elfogadott EU-s korlátozás tervezete.

Számos tárgyalás, szakmai vita formálta a nehezen vagy egyáltalán nem lebomló, környezetszennyező, az élő szervezetben felhalmozódó mikroműanyagokra vonatkozó széles körű uniós korlátozási javaslatot, aminek első változata 2019-ben született.

A tervezett korlátozás alapján meghatározott átmeneti időt követően betiltásra kerül a nem lebomló, nem vízoldható, a termékekhez szándékoltan hozzáadott, mesterségesen előállított polimer (hosszú molekulaláncokból álló) mikrorészecskék felhasználása, amely a becslések szerint 20 év alatt mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását akadályozza meg - írta portálján a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Ezeket az anyagokat óriási mennyiségben állítják elő, és sok különféle területen alkalmazzák a kozmetikumoktól (például „mikrogyöngyök” formájában), tisztítószereken és festékeken át, a sportpályák műfüves felületborításának töltőanyagáig. A széleskörű felhasználás következtében a nem lebomló mikroműanyagok ma már gyakorlatilag mindenütt fellelhetők. A környezetbe kerülve felhalmozódnak az ott élő állatokban, főként a halakban és más vízi élőlényekben, és rajtuk keresztül, élelmiszerként elfogyasztva vagy akár közvetlen módon, az emberi szervezetbe is bekerülnek.

A kockázatok kezelése kiemelten fontos kérdéssé vált: a vonatkozó korlátozási javaslatot az EU műanyag stratégiájának keretében dolgozták ki, amelynek célja – többek között – a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság és a globális éghajlati kötelezettségvállalások megvalósítása.

A REACH Bizottság keretében a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló EU-s ’REACH rendelet’ alapján létrehozott, a tagállamokat képviselő szakértőkből álló, úgynevezett komitológiai bizottság áprilisi ülésén – több tárgyalási fordulót követően – végül támogató véleményt fogadtak el a korlátozási javaslattal kapcsolatban. A jogszabálytervezetet ezt követően az Európai Parlament és az Európai Tanács elé terjesztik három hónapos vizsgálatra. Jóváhagyás esetén minden tagállamban egységesen, közvetlenül alkalmazandó rendelet kihirdetésére kerül sor az Európai Unió Hivatalos Lapjában- írták.

Legolvasottabb cikkeink