• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emmi és a MOK is elítéli a veszprémi orvos kitüntetését

Egészségpolitika 2020.07.29 Forrás: MTI - MOK
Emmi és a MOK is elítéli a veszprémi orvos kitüntetését

Az Emmi egyetért a kórház főigazgatójával, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elfogadhatatlannak tartja az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt elítélt veszprémi orvos kitüntetését. A tárca keddi közleményében azt írta: etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója a Semmelweis-nap alkalmából dicséretben részesítette az intézménynek azt a főorvosát, akit a bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondott ki bűnösnek, és akinek a felfüggesztett börtönbüntetése jelenleg is érvényben van. Az Emmi egyetért a kórház főigazgatójával, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte - hangsúlyozták.

A sajtóhírek szerint az orvost azért ítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre, mert előre kért pénzt rákos betegektől az életmentő műtétekért.

Dr. Udvary János kitüntetésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is állásfoglalást adott ki, ebben azt írják:

·         Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Magyar Orvosi Kamara soraiból 6 hónapra kizárt orvos korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel.

·         A 48 000 magyar orvost képviselő Magyar Orvosi Kamara felhívta a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából, és kérte a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.

·         A kórház orvosigazgatójától telefonon kapott, nem hivatalos tájékoztatás alapján, a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint Dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat.

·         A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja kiemelni, hogy a korábbi felmérései szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. A Kamara támogatja, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni/építheti a jövőjét.

·         A hálapénz intézményének felszámolásához mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon, és így növekedhessen a betegek egészségügybe vetett általános bizalma. A Magyar Orvosi Kamara által szakmai alapokon kidolgozott bértábla bevezetése ennek a folyamatnak csupán az első lépése.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink