• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Emmi: koncentráltan figyelünk a betegekre

Egészségpolitika 2020.09.25 Forrás: MTI-OS
Emmi: koncentráltan figyelünk a betegekre

Az intézmények vezetőit arra kérjük, hogy a betegek érdekében összefogva segítsék a betegágyak mellett dolgozókat ebben a munkában.

Készen áll a magyar egészségügy a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására. A koronavírus-járvány második hullámának erősödésével, a hetek óta tartó magasabb napi megbetegedési számok eredményeként egyre több Covid-beteg szorul kórházi kezelésre. Ezért a tavasszal jól bevált recept szerint a második hullámban is lépcsőzetesen nyitottuk és nyitjuk meg az ellátóhelyeket, azt az alapvető rendezőelvet figyelembe véve, hogy a kapacitások határáig használjuk ki az egyes kórházakat. Elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező három budapesti kórház - a Dél-pesti Centrum Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház – fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket - írta csütörtök esti közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Miközben a kijelölt kórházakba koncentráljuk a covidos betegeket, a megnövekedett járványügyi feladatok ellátásához szükség van további szakemberek vezénylésére az adott intézményekbe. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

Ez a folyamat alkalmazkodást kíván azoktól az intézményektől, amelyek a covidos betegeket fogadják, és azoktól a kórházaktól is, amelyek feladatokat vállalnak át vagy szakembereket kölcsönöznek a súlyos koronavírusos betegek kezelésére - írták.

A kórházak közötti együttműködés jó példája, hogy az Országos Onkológiai Intézet átvette a Korányi Kórháztól a mellkas sebészeti ellátásokat, és intenzíves szakembereket biztosított a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására.

A tavasszal jól bevált recept szerint tegnap több kórházból is orvosokat, szakápolókat vezényelt a járványügyi hatóság az elsődlegesen kijelölt intézményekbe a növekvő számú súlyos betegek kezelésére. Ez természetesen azoktól a kórházaktól is alkalmazkodást igényel, amelyek biztosítják a plusz szakembereket, de a rendszerszintű vezénylés lényege az, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni az alapfeladataikat.

A járvány első hullámában az egészségügyi dolgozók embert próbáló munkával mindent megtettek azért, hogy valamennyi betegük a legjobb ellátást kapja. Nekik is köszönhető, hogy Magyarország Európában egyedülállóan sikeresen kezelte tavasszal a koronavírus-járványt. A második hullámban is azokon lesz a legtöbb teher, akik a betegágyak mellett dolgoznak, az intézmények vezetőit pedig arra kérjük, hogy a betegek érdekében összefogva segítsék őket ebben a munkában - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink