• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Emmi: nyitott kapukat dönget a MOK

Egészségpolitika 2020.09.05 Forrás: MTI-OS
Emmi: nyitott kapukat dönget a MOK

A Kormány, az NNK és az Emmi most is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és időben meghoztuk és meghozzuk a szükséges intézkedéseket.

Időben meghoztuk és meghozzuk a megfelelő intézkedéseket, a Magyar Orvosi Kamara elnöksége ismét nyitott kapukat dönget - reagált közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra az állásfoglalásra, melyet a kamara elnöksége juttatott el a szaktárcához.

Mint a minisztréiumban írták, a koronavírus-járvány első hullámának idején hozott kormányzati intézkedések és azok kedvező hatásai – az alacsony megbetegedési és halálozási arány, az egészségügy felkészítése a járványra – mind-mind azt bizonyítják, hogy a Kormány mindig időben tette meg a megfelelő lépéseket. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon sokkal kevesebb áldozatot szedett a járvány és nem alakult ki olyan katasztrofális helyzet, mint Európa sok országában.

A Kormány, az Operatív Törzs és az EMMI most is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és időben meghoztuk és meghozzuk a szükséges intézkedéseket. A médiumokban az EMMI és az NNK is rendszeresen hangsúlyozza a maszkviselés fontosságát, a Kormány pedig intézkedéseket tett ennek szigorú ellenőrzésére. Szabályoztuk a tömegrendezvények lebonyolítását is, és amint szükség lesz további intézkedéseket hozunk.

Mint ahogy korábban, most is mindenkit ingyenesen tesztelünk, akinél ez szakmailag indokolt. A jelenleg leghatásosabb védekezés a járvány terjedése ellen a megelőzés és a betegek, valamint a kontaktok karanténba vonulása. Éppen tegnap volt egy online konferencia az uniós egészségügyi miniszterek számára, amelyen a német elnökség elmondta javaslatát a német járványügyi intézet adatai alapján. A gyakorlatban tapasztalták, hogy a szoros kontaktaktok 14 napos karanténban tartásával 100 fertőzésből csak 2 (a 14 napnál hosszabb lappangási idejű) jut ki a közösségbe, s ha a karantén idő csak 10 nap, akkor ez a szám a duplája. Leszögezte azt is, hogy a kontaktust követő 1-2 napon belüli tesztelés nem alkalmas a járvány terjedésének a megakadályozására. Tehát a magyar karantén szabályozás európai szinten is a legjobb.

Az EMMI mindig is hangsúlyozta, hogy a koronavírust és ezt a járványt komolyan kell venni, a minisztérium közleményben határolódott el a vírustagadóktól és a járványszkeptikusoktól.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter látva a járvány hazai terjedését, éppen a héten – a MOK közleménye előtt – utasította az egészségügyi szolgáltatókat arra, hogy az eddigi 10 százalék helyett az összes ágyszámuk 20 százalékát készítsék fel a COVID-19 betegek ellátására. Az ágyak műszaki-technikai felkészítése folyamatos, szeptember végéig összesen több mint 14.000 eszköz kerül kiszállításra az ÁEEK raktáraiból a kórházakba, amelyek a betegellátást segítik a COVID-19 és a nem COVID-19 betegek esetében egyaránt.

Az EMMI és az NNK számos fontos intézkedést hozott, amelyekből kiemeljük a legfontosabbakat:

Eljárásrendek, illetve intézkedési tervek készültek a kulturális rendezvények lebonyolítására, a szociális otthonok, a hajléktalanszállók működésére, a konferenciák és táborok megtartására, a bölcsődékben alkalmazandó járványügyi szabályokra.

Eljárásrend szabályozza a köznevelési és felsőoktatási intézmények működését, a mintavételezést és a PCR-tesztelést, a kontaktkutatást.

A miniszter meghatározta a betegutakat is, és még sorolhatnánk az eddig meghozott intézkedéseket.

Az EMMI hálás az egészségügyi dolgozók eddigi fegyelmezett, példamutató magatartásáért, és arra kéri a MOK és a többi egészségügyi szakmai kamara elnökségét, hogy segítsen tagjaik és általuk betegeik egészségének megvédésében azzal is, hogy felhívja tagságának figyelmét arra, hogy egészségügyi dolgozók tömegrendezvényeken, így a különböző kamarai eseményeken, orvosszakmai konferenciákon való részvétele járványügyi szempontból milyen kockázatot jelent.

A Kormány számára a magyar emberek életének és egészségének védelme a legfontosabb, és a járványügyi szempontok mindig is megelőzték a gazdasági érdekeket - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink