• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

ETOSZ: további kínálati problémákra kell készülni

Egészségpolitika 2022.07.06 Forrás: MTI-OS
ETOSZ: további kínálati problémákra kell készülni

A kifizetetlen kórházi számlák halmozódásának régóta fennálló problémája a jelenlegi helyzetben extra kockázatot jelent.

Gyökeresen átalakult az elmúlt években az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök és berendezések előállításának gazdasági környezete. Az ellátási láncok fokozott sérülékenysége miatt a jelenlegi helyzetben a biztonságos orvostechnikai eszközellátás fenntartásához az államnak biztosítania kell a szektor számára a fenntartható gazdálkodás lehetőségét – áll az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) szerdai közleményében.

A koronavírus járvány és az ukrajnai háború a világgazdaságban is rendkívüli helyzetekhez vezetett. Az időről időre fellépő váratlan alapanyaghiányok, üzemleállások és szállítmányozási nehézségek előre nem tervezhető módon korlátozzák az orvostechnikai szektor előállítási kapacitását.

Egyes nyersanyagok és alkatrészek elégtelen kínálatának negatív hatásai a közvélemény számára is ismertek, hiszen a chiphiány miatt ma egy új autóra akár egy évet kell várni, a cellulózhiány miatt pedig a boltokban időnként csak limitált mennyiségű higiéniai papírterméket vásárolhatunk. Mindez az egészségügyi termékek ellátását is hátrányosan érinti, hiszen chipekre az elektronikus orvosi berendezések (pl. képalkotó és sugárterápiás eszközök, defibrillátorok), cellulózra pedig az inkontinencia eszközök és kötszerek gyártásához is szükség van.

 Súlyosbítja az orvostechnikai szektor helyzetét, hogy az energiahordozók drasztikus drágulása és a forint árfolyamgyengülése jelentősen megnövelte az egészségügy számára nélkülözhetetlen termékek előállítási és szállítási költségeit. Az ellátási láncok sérülékenysége még hosszabb ideig fennmaradhat, ezért a jövőben további kínálati problémákra kell készülnünk.

Ha valamely egészségügyi termékcsoportban a gyártókapacitások globálisan beszűkülnek, a hiánytermékekhez elsősorban azok az országok férhetnek hozzá, amelyek kiszámítható és fenntartható működést biztosítanak az ellátási lánc szereplői számára. Ennek két dimenziója van: a termék nemzetközi mércével mért piacképes fedezete, valamint annak határidőben történő kiegyenlítése. Magyarországon ma mindkét dimenzióban kihívásokkal szembesülnek az orvostechnikai cégek. A kifizetetlen kórházi számlák halmozódásának régóta fennálló problémája a jelenlegi helyzetben extra kockázatot jelent, és már van konkrét példa arra is, hogy egy Magyarországon piacvezető gyógyászati segédeszköz gyártó maga kezdeményezte a termékei kivonását a társadalombiztosítási finanszírozásból, nem vállalva tovább a veszteséges forgalmazást.

Az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működése kiemelten fontos a járványügyi és háborús veszélyhelyzet okozta nehézségek elleni védekezésben. Az orvostechnikai eszközellátás stabilitásának megőrzése fenntartható és kiszámítható gazdálkodási környezet megteremtését igényli, ezért az iparág egyeztetést kezdeményezett a szaktárcával. Az ETOSZ üdvözli a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának nyitottságát a szakmai párbeszédre, és az egyeztetések során támogatni kívánja a döntéshozókat az ellátásbiztonság megőrzésében, a védekezés szempontjából kiemelt fontosságú termékcsoportok azonosításában.

.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink