• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezt lehet tudni most a praxisközösségekről - indul a regisztráció

Egészségpolitika Frissítve 2021.02.22 Forrás: Weborvos
Ezt lehet tudni most a praxisközösségekről - indul a regisztráció

Az Alapellátási Igazgatóság honlapján megnyílt a regisztrációs felület; az eddig felvetődött kérdésekre adnak választ.

Frissítés!

Megkezdődött a praxisközösségi regisztráció

A praxisközösségi regisztrációt segítő elektronikus űrlap mostantól elérhető az OKFŐ Alapellátási Igazgatóság honlapján

Az űrlapot minden praxis (szolgálat) esetében külön-külön ki kell tölteni és ki kell nyomtatni, akkor is, ha ugyanaz a szolgáltató működteti őket.

Az elektronikus űrlapot kitöltés után ki kell nyomtatni, alá kell írni és ajánlott küldeményként postára kell adni 2021. február 28-ig erre a címre: Országos Kórházi Főigazgatóság 1125 Budapest, Diós árok 3. A borítékra írja rá: PRAXISKÖZÖSSÉG

Az űrlap kitöltése során szüksége lesz két kódra: a 4 jegyű „NEAK kód”-ra és – háziorvosok esetében – a 9 jegyű „HSZ kód”-ra, vagy – fogorvosok esetében – a 9 jegyű „FIN kód”-ra. Ha ezeket nem ismeri, mindkét kód ezekben a honlapon lévő tájékoztatóban elérhető külön a háziorvosok, házi gyermekorvosok, valamint a fogorvosok részére.  A kitöltéshez Google Chrome, Safari vagy Microsoft Edge böngészőt kell használni. 

A honlapon a regisztrációs lehetőség a NYILATKOZAT ÉS PRAXISKÖZÖSSÉGI FELVÉTELI KÉRELEM linken található.

A nyilatkozatok leadási határideje: február 28.

....

Felkerültek azAlapellátási Igazgatóság honlapjára a gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok. Hamarosan ugyanitt az elektronikus regisztrációs felület is megnyílik, itt kell jelezni február 28-ig a háziorvosoknak előzetes szándékukat, hogy kollegiális vagy szoros praxisközösséget (egyesült, integrált, konzorciális) terveznek létrehozni.

A bejegyzésben részletes tájékoztató található  – a február 9-én megjelent jogszabály szerinti – a praxisközösségi regisztrációról és a hozzá kapcsolódó bértámogatásról mind az alapellátó orvosokat, mind praxisokban alkalmazott szakdolgozókat érintően.

A szakdolgozói bértámogatás lehívásához és a praxisközösséghez nem csatlakozó praxisoknak csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél kell a gyakorlati időket jelezni, praxisközösségi regisztrációs feladatuk nincs.

Az emelt összegű orvosi bértámogatások 2021.januárjáig visszamenőlegesen történő lehívásának feltétele praxisközösségbe belépés esetén a 2021. február 28-i regisztrációs határidő pontos betartása (ez fontos, hiszen korábban szó volt némi rugalmasságról). Az orvosi bértámogatás kifizetésekre a hiánytalan kérelem beérkezését követően kerül sor.

Azoknak, akik csak a „laza” szerveződést jelentő kollegiális praxisközösségbe csatlakoznak, a felvételi kérelem benyújtásán kívül további teendőjük egyelőre nincs.

Azon esetekben is kérni kell a felvételt a kollegiális praxisközösségbe, amikor egyesült praxisközösséget, integrált praxisközösséget, praxisközösségi konzorciumot kívánnak létrehozni, mivel a szorosabb együttműködési formák a kollegiális praxisközösségen belül jöhetnek létre, az oda felvett szolgálatok részvételével.

A szorosabb együttműködési formáknak a nyilvántartásba vételi kérelmét a kollegiális praxisközösségbe felvételt nyert praxisok részvételével megalakult praxisközösségeknek kell majd benyújtaniuk.

A praxisközösségi regisztráció ezt követően folyamatos. A jogszabály nem zárja ki, hogy a jelenlegi szolgálatok, vagy a praxisközösségek később az egyik formából egy másik formába átlépve folytassák működésüket.

Ígérik, hogy a praxisközösségi regisztrációt igyekeznek a rövid idő ellenére a lehető legegyszerűbb formában előkészíteni, és az elektronikus űrlap használatával az adminisztrációhoz szükséges időt a minimálisra csökkenteni.

Több mint száz kérdésre (határidők, praxisközösségek formái, a szükséges ügyintézés, kilépés, stb.) kaphatnak választ az alapellátásban dolgozók a Gyakran ismételt kérdések link alatt ugyanitt.

Szintén itt találják meg a kollegiális praxisközösségek területi beosztását.

További részletek az OALI honlapján.

Legolvasottabb cikkeink