• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

FESZ: Ötvenszázalékos béremelést a szakdolgozóknak!

Egészségpolitika 2020.10.09 Forrás: MTI
FESZ: Ötvenszázalékos béremelést a szakdolgozóknak!

Súlyos ellátási gondokat fog okozni a gyógyításban, az ügyeletek ellátásában, számos intézmény működésében a törvény bevezetése.

Ötvenszázalékos átlagos béremelést kér az orvosi bértábla által nem érintett egészségügyi dolgozóknak és kompenzációs béremelést az egészségügyi dolgozók teljes köre számára a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

A szakszervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a most elfogadott törvény azonnali bevezetése szerintük súlyos ellátási gondokat fog okozni a gyógyításban, az ügyeletek ellátásában, számos intézmény működésében.

"Ha nem történik meg a teljes gyógyítói kör anyagi veszteségeinek azonnali és a várható veszteséggel arányos kompenzálása, akkor a szakdolgozók tömeges elvándorlására, kilépésére lehet felkészülni, de a legnagyobb vesztesek a gyógyulásra váró betegek lesznek" - fogalmaztak.

Közölték: 2021. január 1-jétől, a törvény bevezetésével egyidejűleg - a hálapénz kivezetése, a másodállások korlátozásával visszaeső kiegészítő szakdolgozói keresetek pótlása és a koronavírus-járvány okozta kiemelkedő megterhelés miatt, valamint az orvosok és a szakdolgozók közötti bérarányok megőrzése érdekében - eddig nem tervezett, kompenzációs béremelést kérnek az egészségügyi dolgozók teljes köre számára.

"Az orvosi bértáblában nem érintett egészségügyi dolgozók részére 50 százalékos átlagos béremelést tartunk január 1-jei hatállyal bevezetendőnek - méltányolva a már korábban eldöntött, idei évre tervezett és a közelmúltban megvalósult, csepegtetett béremeléseket" - áll a FESZ közleményében.

Hozzátették, a 2022-ben és 2023-ban megvalósítandó béremelések részleteiről az orvosi béremelésekkel arányos, konkrét javaslatot küldtek a kormányfőnek. A javaslat a munkahelyi tapasztalatot jobban elismerő béremelést tartalmaz.

"Fontosnak tartjuk, hogy a javasolt béremelés részleteiről és a foglalkoztatási szabályokról kezdődjön mielőbbi egyeztetés velünk és az orvosokat képviselő szakszervezettel (Magyar Orvosok Szakszervezete). A törvény végrehajtási jogszabályainak kidolgozásába is kérünk beleszólást, hogy elkerülhető legyen a valós helyzet nem kellő ismeretéből adódó hibás szabályozás" - áll a közleményben.

A szakszervezet szerint elfogadhatatlan a közalkalmazotti törvény kivezetése és a dolgozók érdekeivel szembeni lépésnek tekinti a kollektív szerződések megkötésének megtiltását is.

Legolvasottabb cikkeink