• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Figyelmen kívül hagytak sok fogyatékossággal élő embert

Egészségpolitika 2022.08.10 Forrás: Weborvos - MEOSZinfo
Figyelmen kívül hagytak sok fogyatékossággal élő embert

A társadalom legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai kerültek kilátástalan, a létbiztonságot veszélyeztető helyzetbe.

A magyar kormány  kedd éjjel közzétett rendelete a fogyatékossággal élő emberek jelentős részét figyelmen kívül hagyta. A MEOSZ valódi rezsivédelmet kért az áram és a gázfogyasztásra egyaránt. A kormány a megjelent kormányrendeletben kizárólag az elektromos kerekesszéket, az elektromos mopedet és a hálózati áramról működő oxigén koncentrátort használók esetében rendelkezett úgy, hogy az éves kedvezményes kereten felül további 1697  kWH fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árat. A gázfogyasztáshoz egyáltalán nem biztosítanak támogatást - áll a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerdai közleményében.

Mint írják: ezzel az intézkedéssel nagyon sok súlyos állapotú fogyatékossággal élő ember kimaradt a támogatotti körből, ami – amellett, hogy sokaknak anyagi ellehetetlenüléssel kell szembenézniük – további egészségkárosodásukhoz vezethet. A kormány most megszületett döntése okán a társadalom legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai kerültek kilátástalan, a létbiztonságot veszélyeztető helyzetbe.

A 134. számú Magyar Közlönyben megjelent 295/2022. (VIII. 9) Korm. rendelet az egyetemes fogyasztók által használt bizonyos gyógyászati segédeszközök villamosenergia fogyasztásához nyújtandó támogatás részletszabályait rögzíti. A gázfogyasztásra a rendelkezés egyáltalán nem biztosít kedvezményt. A 2022. augusztus 24-től hatályos szabályozás értelmében kizárólag a villamosenergiához kapcsolódó támogatásra a gyógyászati segédeszközöket napi rendszerességgel használó súlyosan fogyatékos fogyasztók közül csak azok számíthatnak, akik (vagy akiknek háztartásában élő személy) társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, elektromos mopedet, és  hálózati áramról működő oxigén koncentrátort használnak.

A kedvezmény egy személy tekintetében csak egy fogyasztási helyen vehető igénybe, viszont ha egy felhasználási helyen több személy használja a fent felsorolt gyógyászati segédeszközök valamelyikét, a kedvezményre mindegyikük jogosult lehet. A kedvezményt a fogyasztási hely szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatánál kell, illetve lehet igényelni az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével. A nyomtatvány és a kitöltési útmutató a kormányhivatal oldaláról tölthető le. 

A kérelem benyújtásakor az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságot, ha pedig már történt számla kibocsátás, akkor az utolsó számla kiegyenlítését kell igazolni. A támogatást végső soron az veheti igénybe, akinek jogosultságát a hivatal határozattal megállapítja. Az eljárás során a hatóság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megkeresésével vizsgálja, hogy a jogosult, illetve vele közös háztartásban élő személy társadalombiztosítási támogatással kapott-e gyógyászati segédeszközt. Kedvezményként a jogosult – a lakossági fogyasztókat megillető kedvezményen felül – éves szinten további 1697  kWH fogyasztásig veheti igénybe a rezsicsökkentett árat. Aki a kedvezmény iránti kérelmet év közben terjeszti elő, arra a kedvezményes évből (a kedvezményes év augusztus 1-jétől július 31-éig tart) még hátra lévő időtartamra, naparányosan jogosult.

A kedvezmény a jogosultat a kormányhivatal határozatában rögzített időponttól illetheti meg. A kormányhivatal a szolgáltatót öt napon belül elektronikusan értesíti a kedvezményre való jogosultság fennálltáról, vagy megszűnéséről. Akár a jogosult, akár a vele közös háztartásban élő gyógyászati segédeszközt használó személy fogyasztási helye megváltozik, ezt tizenöt napon belül be kell jelenteni a kormányhivatal részére, aki a kedvezményről újabb határozatot hoz. A kormányhivatal a rendelkezések alapján ellenőrzést végezhet a felhasználási helyen a jogosultság feltételeinek fennálltára vonatkozóan. Ennek akadályozása akár a meglévő jogosultság megvonását is magával vonhatja - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink