• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Folyamatosan fejlődik a szentesi kórház szájsebészete

Egészségpolitika 2024.03.14 Forrás: SZTE - Weborvos
Folyamatosan fejlődik a szentesi kórház szájsebészete

Jelenleg egy rendelőben végeznek betegellátást, de folyamatban van a második rendelő kialakítása is.

A fejlesztéseknek és a kapacitásbővítésnek köszönhetően csökkennek a várólisták az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum szájsebészeti ambulanciáján. Új és modern eszközökkel, új röntgengéppel és hamarosan egy felújított rendelővel várják a Szentesen és környékén élő pácienseket, akiknek már nem kell Szegedre vagy Kecskemétre utazniuk az orvosi ellátás érdekében.

Mint ismert, már a Szegedi Tudományegyetem részeként működik a szentesi kórház, amelynek szájsebészeti ambulanciáját 2024 január 1-től az SZTE Arc, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika működteti Dr. Vetró Éva egyetemi tanársegéd vezetésével. Mivel a szentesi régióban sokan élnek, és a szájsebészet olyan terület, ahol a következő ellátási lehetőség körülbelül 60-70 kilométerre, Szegeden vagy Kecskeméten vehető igénybe, ezért az SZTE vezetése úgy döntött, hogy a szegedi klinika veszi át és helyben megszervezi a részleg működtetését. 

- Az eddigi gyakorlat szerint hetente két nap volt rendelés. Az a célunk, hogy minden hétköznap, kétszer ekkora kapacitással működő részleget alakítsunk ki. Jelenleg egy rendelőben tudunk betegellátást végezni, de folyamatban van a második rendelő kialakítása is. Ez várhatóan 4-6 héten belül készül el. Már most heti négy napon biztosítunk ellátást az eddigi kettővel szemben – mondta el Prof. Dr. Piffkó József, az SZTE Arc, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. – A meglévő eszközparkot bővítettük és modernizáltuk. Eddig több hónap volt a várakozási idő, ez másfél hónapra csökkent. További kapacitásbővítéssel még rövidebb időn, akár egy-két héten belül el tudjuk látni a betegeket. Pozitívan látom ennek a részlegnek a jövőjét. Arra törekszünk, hogy az egyetemi integráció előnyeit a Szentesen és környékén élők érezzék, az ellátás színvonalának növekedését tapasztalhassák meg – fűzte hozzá a klinikavezető. 

A betegek akár fogorvosuktól, akár háziorvosuktól vagy más szakorvostól kapott beutaló birtokában foglalhatnak időpontot telefonon a szentesi szájsebészetre. Egy új fogászati röntgengépet is beszerzett az SZTE, amelynek folyamatban van az egyetem radiológiai rendszerébe való integrálása. – Ez újabb előrelépés, hiszen nem kell a betegeket elküldeni másik ellátóhelyre, hogy magukkal hozzák a felvételeket. A szentesi rendelőintézetben több fogászati praxis működik, ennek a röntgengépnek a kapacitásait az oda tartozó betegeknek is fel tudjuk majd ajánlani – hallottuk Piffkó Józseftől. 

A gyógyítás mellett az oktatás terén is szerepet szánnak a megújult szentesi részlegnek. Azoknak a fogorvosoknak, akik szájsebészeti szakvizsgát szeretnének tenni, a klinikán 6 hónapos, fekvőosztályos gyakorlatot kell elvégezniük. Forgó rendszerben ők is részt vesznek majd a betegellátásban, közölte a professzor.

 

Legolvasottabb cikkeink