• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Fontos része az iskolai tananyagnak a balesetmegelőzés

Egészségpolitika 2022.09.19 Forrás: MTI
Fontos része az iskolai tananyagnak a balesetmegelőzés

A Biztonság hete az ország több tucat helyszínén várja közlekedésbiztonsági, az általános biztonsági ismereteket erősítő programokkal a gyerekeket.

Már az iskola alsó tagozatán fel kell hívni a gyerekek figyelmét a balesetmegelőzésre, ezért fontos része a Nemzeti alaptantervnek és az iskolai nevelésnek a balesetmegelőzés - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Rétvári Bence a Biztonság hete országos rendezvénysorozat központi megnyitóján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) kifejtette: a balesetek száma annak ellenére csökkent az elmúlt 12 évben, hogy a 2010-es 2,9 millióról négymillióra nőtt az autók száma Magyarországon. Megjegyezte, ez fontos eredmény, de sokat kell tenni azért, hogy a balesetek száma tovább csökkenjen.

Az iskolában kell kezdeni a megelőzést, ezért fontos része a Nemzeti alaptantervnek és az iskolai nevelésnek a balesetmegelőzés - mondta. Hozzátette: már alsó tagozaton az iskola környékén sétálva fel kell hívni a gyerekek figyelmét a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályaira, az úttesten átkelés szabályaira, a közlekedési lámpák jelzéseire, a táblák megfigyelésére.

Az iskolai tananyagban szerepel a legfontosabb közlekedési lehetőségek, szabályok, viselkedési elvárások megismerése, így a saját felelősség felismerése a közlekedésben, az, hogy hogyan kell a közlekedés alapvető szabályait betartani, de szerepel benne a balesetmegelőzés, a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályainak, valamint a kulturált és biztonságos járműhasználat megismerése is - sorolta az államtitkár.

Rétvári Bence szólt arról is, 80 ezer diáknak nyújtottak állami támogatást a Kresz-vizsga megszerzéséhez. Az államtitkár megköszönte a Biztonság hete szervezőinek és közreműködőinek, hogy a rendezvénysorozattal is felhívják a gyerekek figyelmét a balesetmegelőzés fontosságára.

Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke elmondta, elkötelezettek abban, hogy már a legfiatalabb korosztály figyelmét is elhívják a biztonságra és a kockázatok kezelésének fontosságára. Jelezte: a legkisebbektől egészen az egyetemistákig vannak erre kidolgozott programjaik.

A Mabisz hat éve indította el a Biztonság hete rendezvénysorozatot, amely szeptemberben hívja fel a gyermekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetmegelőzés és a közlekedésbiztonság fontosságára. Az országossá váló programban 2017 óta több mint 60 ezer gyerek vett részt.

A Biztonság hete az ország több tucat helyszínén várja közlekedésbiztonsági, az általános biztonsági ismereteket erősítő programokkal a 9-14 éves gyerekeket. Minden megyében iskolai programok, családi napok, balesetmegelőzési fórumok zajlanak. Magyarország mellett Ausztriában, Bulgáriában Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is hasonló akciókkal hívják fel a figyelmet a Child Safety Programban a gyermekek biztonságára.

A szeptember 19-24. között, hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozatot az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége rendezi, húsznál is több szervezet közreműködésével.

Óberling József ezredes, Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarországon 800 baleseti helyszínelő dolgozik. Mint mondta, a rendőrség egyre több energiát fordít a balesetmegelőzésre és a végső cél az, hogy ne legyen szükség baleseti helyszínelő rendőrre Magyarországon.

Fülep Zoltán ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke arról beszélt, idén már 5200 lakástűz volt, és fontos feladatuknak nevezte, hogy felhívják a figyelmet arra, ezeket el lehet kerülni. A közelgő fűtési szezonnal kapcsolatban megjegyezte, ugyancsak fontos a szén-monoxid-mérgezések megelőzése is.

Az NKE-n a HUMDA (Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency) Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Biztonság az első! elnevezésű országjáró programja várja a kisiskolásokat. A sajtótájékoztatón Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója elmondta, egyre több a mikromobilitási eszköz az utakon, de választ kell adni arra, hogyan lehet ezeket, illetve az ezzel való közlekedést biztonságosabbá tenni. Elmondta azt is, a közlekedési balesetek évente mintegy 700 milliárd forint kárt jelentenek a nemzetgazdaságnak.

Deli Gergely, az NKE rektora köszöntőjében kiemelte, nagyon fontos a balesetmegelőzés során az innováció és minden eszközre, partnerre szükség van ahhoz, hogy minél több emberéletet meg tudjanak óvni.

Legolvasottabb cikkeink