• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak a határokon

Egészségpolitika Frissítve 2020.07.09 Forrás: MTI
Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak a határokon

Ahol Magyarországon kisebb fertőzésgóc alakult ki, oda minden esetben külföldről hozták be a vírust.

Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A határok nyitva vannak, lehet külföldre menni, de itthon biztonságosabb - jelentette ki.

Hozzátette: ahol Magyarországon kisebb fertőzésgóc alakult ki, oda minden esetben külföldről hozták be a vírust. Hangsúlyozta: cél, hogy a hazai kedvező folyamatok ne forduljanak meg.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországon továbbra is csökken az aktív esetszám, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk él.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy több országban aggasztó az esetszám-növekedés. A miniszter ismertette: június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is. Gulyás Gergely úgy összegzett: a folyamat a térségben megfordult.

Arról, hogy az operatív törzs milyen szigorításokról határozhat, azt mondta: a szabad határátjárást a fenti esetekben felül kell vizsgálni, de a döntést nem kívánta megelőlegezni. Arra a felvetésre, hogy határon belül terveznek-e szigorításokat, közölte: az operatív törzs és a kormány minden lehetséges intézkedést megvizsgál.

A beszerzett lélegeztető-gépekkel kapcsolatos szerződések nyilvánosságát firtató kérdésre azt felelte: nincs olyan adat, amelyet a nyilvánosság a közpénzek kiadásával kapcsolatban ne ismerhetne meg.

A Szent János kórház felújítására vonatkozó tervezési közbeszerzésről elmondta: kiírták a pályázatot, információi szerint a napokban lesz eredményhirdetés.

Arról, hogy milyen viszonyra törekednek Freund Tamással, a tudományos akadémia új elnökével, Gulyás Gergely elmondta: az MTA alkotmányos testület, és jogi kötelezettségük is, hogy korrekt együttműködés valósuljon meg.

A Miniszterelnökség vezetője reményének adott hangot, hogy ez konstruktív és gyümölcsöző lesz, és kijelentette, a kormány a maga részéről nyitott az együttműködésre.

A kutatóhálózatok ügye a miniszter szerint nyugvópontra jutott, bár - jegyezte meg - annyi idő még nem telt el, hogy objektív véleményt lehessen alkotni az átalakításokról. Ma az Eötvös Loránd Kutatóhálózat kuratóriumának közel felét az MTA delegáltjai teszik ki - mutatott rá, hozzátéve: reméli, az MTA és a kutatóhálózat közötti együttműködés is olyan lesz, hogy az akadémia is elfogadja, a változások a magyar tudomány érdekében álltak.

(MTI/Soós Lajos)

 

Legolvasottabb cikkeink