• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Gulyás: Pénteken elérheti a négymilliót a beoltottak száma

Egészségpolitika Frissítve 2021.04.29 Forrás: MTI
Gulyás: Pénteken elérheti a négymilliót a beoltottak száma

A nyitás kapcsán a kormány szigorú szabályokat léptet életbe, és tervezik a büntető törvénykönyv módosítását.

Az Európai Unión (EU) belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával "együtt vezetjük" az európai rangsort - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, a járvány harmadik hulláma Magyarországot is súlyosan érintette, de az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is. Hozzátette: minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány.

Az oltásnak köszönhető, hogy elkezdődött az újraindítás. A beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme - közölte a politikus.

Az újraindítás legfontosabb elemei között említette, hogy a kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereit szintén 11 óráig látogathatják majd, s ide a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik szállodákba is mehetnek. A tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket - állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, mozikat, színházakat, könyvtárakat - védettségi igazolvánnyal ismét lehet majd látogatni. Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók mehetnek be - mondta.

A védettek és a felügyeletük álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken - tudatta a tárcavezető.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért haladhat a nyitásban gyorsabban mint Európa más országai, mert az oltottak száma lényegesen magasabb. Rámutatott ugyanakkor: úgy akadályozható meg a járvány negyedik hullámának kialakulása, ha a járványügyi szabályokat mindenki betartja, és tudomásul veszi, hogy egyes helyekre csak védettséggel rendelkezők léphetnek be.

A kormány szigorú szabályokat léptet életbe, és tervezik a büntető törvénykönyv módosítását. A közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása. Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali - 100 ezertől egymillió forintig terjedő - pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók - közölte a miniszter.

Ötmillió oltás után újabb könnyítések

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor - várhatóan május harmadik hétvégéjéig - a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani - mondta a politikus.

A közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben továbbra is kötelező a maszk viselése, mert ezeken a helyeken nem csak oltottak tartózkodnak. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek, de a kormány - amint az oltások előrehaladása lehetővé teszi - ezeket is szeretné enyhíteni, megszüntetni - tudatta a tárcavezető.

Emlékeztetett, a járványügyi konzultáción az emberek 80 százaléka az intézkedések fokozatos visszavonása mellett foglalt állást, és 65 százalékuk kinyilvánította, hogy a járványügyi korlátozások alól a védettséggel rendelkező kapjanak felmentést. Ezt a véleményt juttatja érvényre a kormánydöntés - tette hozzá.

Ma már nincs akadálya annak, hogy aki nem oltatta be magát, az ezt gyorsan megtegye. A regisztrációt követő egy héten belül megkapható az oltás, a védettségi igazolványt gyorsan meg lehet szerezni - hangsúlyozta.

Kétoldalú megállapodások az oltási igazolványokhoz

A kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolványok elismeréséről - jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy szeretnék kölcsönösen elismertetni a vakcinaigazolványokhoz fűződő jogokat.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt majd minden olyan állammal, amely nyitott erre. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más országok védettségi igazolványait - nyomatékosította.

A hiányzó védettségi igazolványok pótlására a kormány világos eljárásrendet alakít ki, amelyet a miniszterelnök tud ismertetni a péntek reggeli rádióinterjújában - jelentette be a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy sok panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a vakcinaigazolványokkal kapcsolatban.

Kiemelte, hogy több mint 4,5 millió ember jogosult az okiratra, ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója, előfordulhatnak technikai nehézségek. A kormány mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban pótolja a meg nem érkezett igazolványokat - mondta.

Közölte: az orvosok feladata, hogy rögzítsék az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, ezt a legtöbbjük meg is teszi. Ha valaki nem kap védettségi igazolványt, tudja ellenőrizni, hogy szerepel-e a rendszerben az immunizációja. Amennyiben igen, a Belügyminisztérium automatikusan intézi az okirat kiállítását, amelyet postára adnak. Így az igazolvány átlagosan tíz nap alatt érkezik meg az érintetthez, sajnos azonban néha több időt vesz igénybe a folyamat.

Újraindítási támogatás

A kormány tárgyalt az Európai Unió helyreállítási alapjáról, az újraindítást szolgáló összeg lassan elérhetővé válik. Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy itt a végéhez közeledik a járvány.

Az uniós pénzalap részben egy vissza nem térítendő támogatásból áll, amelyet Magyarország teljes egészében fel fog venni, részben pedig hitelből. A hiteleknél projekt alapon, egyedi döntés esetén lehetséges az igénybevétel. A kormány azonban úgy gondolja, hogy a válságkezelést minél kisebb eladósodással kell megoldani - hangsúlyozta.

Magyarország eddig 80 százalék körüli államadóssággal "tudta megúszni" a krízist, a cél, hogy ez minél alacsonyabb mértékben nőjön. Megjegyezte: a legtöbb tagország hasonlóan gondolkodik, a 27-ből 21 egyelőre nem jelezte, hogy élne a hitellel.

A miniszter azt mondta, hogy a tárgyalások jól haladnak, Magyarország az elsők között fogja benyújtani az Európai Bizottságnak a javaslatát a helyreállítási tervről.

Közölte, hogy Magyarországon olyan orvosi béremelés történt a közelmúltban, amilyenhez még csak hasonló sem volt a rendszerváltás óta. A bizottság elismeri az egészségügyi reformot. A kormány azt kérte, hogy a testület a reform egyéves költségeinek egy részét fedezze, ehhez mintegy 300 milliárd forint szükséges. A témában még vita zajlik, de a bizottság elnöke "jó szándékkal viszonyul" az igényhez, helyesnek tartja a változások irányát - mondta Gulyás Gergely.

Kérdések - válaszok 

A védettségi igazolványokat érintő kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: a nyomdánál keddig gyártott igazolványok száma 4 176 133, ebből fertőzésen átesetteknek 651 060-at, beoltottaknak pedig 3 525 073-at állítottak ki. Ebből 3 836 478 darabot postáztak, közülük 3,24 milliót oltottak, mintegy 596 ezret fertőzésen átesettek számára, 68 500 igazolványt pedig most visznek postai szállításra.

Ebből látszik, hogy ha nem is azonnal, de néhány nappal követi az oltottságot az igazolványok kiállítása - mondta. Hozzátette: több ponton lehetnek problémák, például, ha az EESZT-be nem kerül be az oltás ténye. Az orvosok nagy része példamutató pontossággal viszi fel ezeket az adatokat a rendszerbe - közölte, majd arra kért mindenkit, aki ezt eddig nem így tette, hogy ezeket pótolja.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a nyomdában a lehető legnagyobb pontossággal dolgoznak és - fogalmazott - "bízunk benne, hogy ez a postáról is elmondható", de kizárni nem lehet, hogy 4 millió igazolványból a postán is veszhet el.

Erre - folytatta - az operatív törzs keresi a megoldást. A kormányhivatalokhoz "nagyon sok" bejelentés érkezett, ezeket minden esetben megvizsgálják. Jelezte: konszenzus volt abban, hogy az igazolványok ne azonnal érkezzenek, mivel a védettség már az első oltás után elkezd kialakulni, napról napra nő az ellenanyag szintje, de a második adag beadásával válik teljessé. Az érdemi különbség nem az első és a második oltás, hanem az oltás nélküli és az első oltás utáni állapot között van - jelentette ki.

Ezért ha valaki az oltás után 7-10 nappal kapja meg az igazolványt, "még jó is" - fűzte hozzá, majd hangsúlyozta: az viszont baj, ha valaki két-három hét után sem kapta meg az igazolványt, esetükben az említett technikai problémák egyike lépett fel. Ennek érdemi megoldásával kapcsolatban pénteken várható bejelentés - jelezte.

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a visszajelzések alapján 96-97 százalékban ez a folyamat rendben halad, ugyanakkor ilyen nagy számok esetében 3-4 százalék is sok embert jelent.

A miniszter elmondta, először a Magyarországon élőket szeretnék beoltani, utána a határon túli magyarok első helyen vannak.

A Magyarországon használt vakcinák hatásosságáról közzétett kormányzati táblázatot ért kritikákra reagálva Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az az EESZT "pontos és objektív" adatait tartalmazza. Szavai szerint örülnek annak és nem zavarja a kormányt, hogy ahhoz akár Karikó Katalin professzor, akár más szempontokat tett hozzá, de - jegyezte meg - azok "köztudomású tényeknek minősülnek".

Gulyás Gergely leszögezte: a kormány nem véletlenül nem állapított meg sorrendet a vakcinák között. Közölte: érdemi, komoly hatékonyságbeli különbség nincs az oltóanyagok között.

A terasznyitással kapcsolatban azt mondta, volt néhány olyan jelenet, amely nem felelt meg a szabályoknak, de "talán az sem lett volna helyes, ha mindenkit 50-100 vagy 150 ezer forintos bírsággal sújtanak a rendőrök".

Elmondta, az operatív törzs vakcinagazdálkodási tervet dolgoz ki, az államnak fel kell készülnie arra, hogy a védettség megszűnésének legkorábbi pillanatában legyen elég vakcina és folyamatos legyen az újraoltás, ennek megfelelően fognak tartalékolni oltóanyagokat.

Gulyás Gergely közölte: a 4 milliós átoltottság elérése után védettségi igazolvánnyal karantén-kötelezettség nélkül lehet jönni az országba.

Legolvasottabb cikkeink