• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gyermekotthonok: ajánlásokat fogalmazott meg az ombudsman

Egészségpolitika 2021.05.14 Forrás: MTI
Gyermekotthonok: ajánlásokat fogalmazott meg az ombudsman

A gyermekek étkeztetésére fordítható összeg nem elég a fejlődő szervezetnek szükséges mennyiségű egészséges táplálék biztosításához.

A speciális ellátási szükségletű gyermekek oktatására, képzésére vonatkozó módszertani útmutató kidolgozását és az étkezési normatíva minimális összegére vonatkozó előírás felülvizsgálatát javasolta Kozma Ákos ombudsman a kalocsai gyermekotthonban tartott ellenőrzés nyomán. Az alapvető jogok biztosának hivatala pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: 2020 szeptemberében egy országgyűlési képviselő azzal fordult az ombudsmanhoz egy cikkre hivatkozva, hogy a kalocsai gyermekotthonban az ott dolgozó nevelők és gondozottak állítása szerint súlyos lelki és fizikai bántalmazások történnek.

Az ombudsman hivatalból eljárást indított, amelynek részeként február 4-én előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartottak a gyermekotthonban, konzultáltak az intézmény vezetőivel, valamint több szakdolgozót és gyermeket meghallgattak.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy gondozott gyermekeket érintő, szakdolgozó által elkövetett bántalmazás nem történt - emelték ki, hozzátéve: a szakmai létszám, a szakképzett dolgozók aránya és a fluktuáció a korábbi ombudsmani vizsgálathoz képest javult, az intézmény tárgyi feltételeiben, a tagiskola működésében és további kérdésekben azonban súlyos, konkrét és rendszerszintű problémák tapasztalhatók.

Ezek között említették, hogy több betöltetlen pedagógus álláshely volt a tagintézményben, a gyermekotthonba került tanulók korábbi tanulmányaival kapcsolatban semmilyen információ nem állt az új gondozási hely rendelkezésére, az ott nevelkedő gyerekek életkoruk szerinti iskoláztatása továbbra is többéves elmaradásban van, és több csoportban a speciális és különleges ellátást egyidejűleg igénylő gyermekek száma meghaladta a jogszabályban meghatározott létszámot.

Az ellenőrzés feltárta továbbá, hogy a jogszabályban meghatározott, a gyermekek étkeztetésére fordítható összeg nem elég a fejlődő szervezetnek szükséges mennyiségű egészséges táplálék biztosításához. Probléma továbbá, hogy a gyermekek többsége dohányosként kerül be az intézménybe, valamint jelentős a kortárs agresszió jelenléte is - tudatták.

Kozma Ákos a visszásságok orvoslásáért a többi között a módszertani útmutató kiadására és az étkeztetésre szánt összeg felülvizsgálatára kérte fel az emberi erőforrások miniszterét. Az ombudsman kezdeményezte továbbá egy olyan komplex szakmai támogató program létrehozását, amely segítene az intézményeknek az ott nevelkedő gyermekek dohányzásról való hatékonyabb leszoktatásában.

Az alapvető jogok biztosa a gyermekotthon fenntartóját arra szólította fel, hogy számoljon be a gyermekotthon karbantartási munkáinak elvégzésére, tárgyi feltételeinek javítására készített intézkedési terv ütemezéséről. A gyermekotthon tagiskolájának vezetőjét arra kérte, hogy tekintse át a működési gyakorlatot és az azt meghatározó dokumentumokat, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket. Az illetékes megyei főügyészt pedig arra kérte fel, hogy a gyermekotthonban az éves ellenőrzéskor kísérje figyelemmel a gyermekek bántalmazásával szembeni zéró tolerancia elvének érvényesülését - olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink