• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyító-megelőző ellátásokra 2254 milliárd jut jövőre

Lapszemle 2022.06.23 Forrás: ATV
Gyógyító-megelőző ellátásokra 2254 milliárd jut jövőre

Varga Mihály: "végső szakaszos" tárgyalások Brüsszellel, az orvosi béremelésnél tartják a MOK-megállapodást, a szolidaritási hozzájárulást megemelik.

A rezsivédelem és a honvédelem büdzséje - mondta Varga Mihály a 2023-as büdzséről a parlamentben. A MOK-megállapodásnak megfelelően folytatni kívánják az orvosi, szakdolgozói béremelést jövőre is. A ‘23-as pedagógusbéremelést külön nem említette meg a miniszter. A tárgyalások az uniós RFF-forrásról a “végső szakaszban” vannak, év végére lehet megállapodás. ‘23-ban emelkedik az önkormányzati szolidaritási hozzájárulás, írja az ATV.

A 2023-as büdzsé kiemelt területe a biztonság, a honvédelemre 460 milliárddal több forrás jut. Hatszorosára nőnek a források 2010-hez viszonyítva, míg a rendvédelmi kiadások kétszeresére - hangzott el.

Varga Mihály pénzügyminiszter az egészségügyről azt mondta: a cél egy modern, hatékony ellátórendszer, az ágazatra jövőre 2670 milliárd jut, ez 1470 milliárddal magasabb, mint az utolsó baloldali kormány 2010-es költségvetésében volt.

A miniszter nyomatékosította: a kormány tartani kívánja a MOK-kal kötött megállapodást. 

Gyógyító-megelőző ellátásokra 2254 milliárdot különítettek el, 2022-höz képest ez 131 milliárdos többletet jelent. Ez a többlet biztosítja elsősorban az egészségügyi szakdolgozók és védőnők béremeléséhez és a 2021-ben megkezdett újabb egészségügyi béremelési programhoz szükséges fedezetet be jövőre. 22 milliárddal emelik a gyógyszertámogatást 2023-ban.

Varga Mihály hangsúlyozta: folytatódik az Egészséges Budapest program is, a fővárosi és Pest megyei egészségügyi ellátások fejlesztésére, az intézmények infratrukturális megújítására hazai és uniós forrásokat is elkülönítettek. De biztosítják a forrásokat a népegészségügyi feladatok ellátására, az egészségügyi szűrővizsgálatokra és az oltóanyagok beszerzésére is - mondta a miniszter.

A nyugdíjasok megbecsülése is cél, az értékállóságáról is gondoskodnak 2023-ban is, 4900 milliárdot biztosítanak a nyugellátásokra, a 13. havi nyugdíj jövőre is marad és az infláció mértékével növekedik majd - mondta Varga Mihály. A nyugdíjprémiumra 25 milliárdot helyezett el a kormány céltartalékra 2023-ra. Betartják azt is, hogy megvédik a nyugdíjak reálértékét, a jövőre tervezett 5,2 százalékos nyugdíjemelést  is figyelembe véve 67,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak 2010 óta, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig a 13. havi nyugdíjat is beszámolva 20 százalékkal javul - hívta fel a figyelmet.

A teljes cikk az ATV portálján olvasható.