• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszerellátás ott is, ahol nincs patika

Egészségpolitika 2023.11.17 Forrás: MTI
Gyógyszerellátás ott is, ahol nincs patika

A kistelepülések gyógyszerellátásának javítását célzó kísérleti program kezdődött Borsod megyében.

Gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátásának javítását célzó kísérleti program kezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenkét településén. Az elsősorban informatikai rendszerfejlesztést tartalmazó projekt nyitórendezvényét pénteken tartották a programot elsőként alkalmazó borsodi Alsódobszán.

Az esemény sajtótájékoztatóján Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta, a később az egész országra kiterjeszthető kezdeményezésnek három szakpolitikai célja van, a betegbiztonság, a magyar lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszerrel történő ellátása, valamint az, hogy a magyar gyógyszerészeti és gyógyszertári rendszer "álljon meg a saját lábán", és ezzel garantálni lehessen a kis patikák működését az ország legkisebb településein is.

A kormány az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével a vidék lakosságmegtartó képességét erősíti és segíti - fogalmazott. Megjegyezte, a két és fél millió felhasználó által használt Egészségablak applikáció a projekt tapasztalatainak felhasználásával később olyan opcióval bővíthető, amely a kifejlesztett informatikai felületen megrendelt gyógyszert a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárba történő megérkezéséről értesíti a beteget.

Az államtitkár szerint ha beválik az idén októbertől jövő év februárjáig tartó kísérleti program, akkor az megalapozhatja az egészségügyi ágazati informatika és az online gyógyszerkereskedés jogszabályi fejlesztését.

A programba regisztrált betegek egyedi azonosítót kapnak, amelyhez az önkormányzati falugondnokok, a legközelebbi gyógyszertár és az e-receptet felíró háziorvos lesznek hozzárendelve. Az e-receptre felírt gyógyszer beszerzését a zárt és ellenőrzött rendszeren keresztül, gyógyszer-nagykereskedő cég segítségével rendelik meg, a program pedig értesítést küld a betegnek a gyógyszer megérkezéséről. A jelzést követően a beteg személyesen veheti át gyógyszerét, de a rászorulók a falugondnokokon keresztül kérhetik a házhoz szállítást is.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a program a kistelepüléseken élők egyszerűbb gyógyszerhez jutását, a kistérségekben működő kisebb gyógyszertárak vagy fiókgyógyszertárak forgalmának emelését és gyógyszerekkel történő jobb ellátását segíti elő. Alsódobszán egy hónapja működik az új rendszer, amelyet februárig további tizenegy, kétezer fő alatti térségi kistelepülésre terjesztenek ki - emelte ki az államtitkár.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kiemelte, Magyarországon jelenleg háromezer helyen működik közforgalmú gyógyszertár, 1500-1600 kistelepülésen azonban nem elérhető ez a szolgáltatás. Az ott élők számára gyógyszertár nélkül is biztosítani kell a gyógyszerhez történő hozzájutás, ez a pilot program ebben nyújt segítséget - tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink