• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha jön a front, 10-12 beteg kerülhet az OKITI-be

Egészségpolitika Forrás: KÓRHÁZ - Weborvos

Az elmúlt évben közel 80 000 orvos-beteg találkozás zajlott az idegtudományi intézet ambulanciáin.

Létrejött az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) egy komprehenzív stroke-centrum, ahol az akut stroke-ellátást végző osztály mellett az intervenciós neuroradiológia és vaszkuláris idegsebészettel megvalósul a teljes körű ellátás, melyet kiegészít egy intenzív részleg is. Ezzel az agyi vaszkuláris katasztrófák minden formáját képes az intézet egy integrált program keretében ellátni. Ez alól nem kivétel a koponyán belül kialakult aneurismák ellátása sem. Egy-egy időjárási front alkalmával nem ritka, hogy 10–12 beteg kerül az intézetbe, akik vagy akut műtétre, nagyobb arányban intervenciós radiológiai ellátásra kerülnek – nyilatkozza prof. dr. Nagy Zoltán, az OKITI főigazgatója a Kórház szaklapnak (2014/4.5. szám) adott interjújában.

Beszélt az epilepsziás betegek ellátásáról is, jelezve, hogy olyannyira komplex ez a feladat, hogy sokszor nem elég a roham klinikai megfigyelése, elektrofiziológiai elemzése, a gyógyszerezésa beállítása, az epilepsziával élők pszichotherápiás vezetése. Az intézetben éppen ezért lehetőség van videomonitorozásra, amivel éjjel-nappal folyamatos beteg megfigyelés és EEG elemzés lehetővé teszi az epilepszia pontosabb megismerését, a rohamindulás elemzését. Az epilepsziás góc elektrofiziolgiai és MR-módszerekkel történő kimutatását, amit gyakran sebészileg beépített elektródákkal történő további elemzés követ. Az így meghatározott góc sebészi eltávolítása a gyógyszerrezisztens betegek számára rohammentességet biztosíthat, vagy a gyógyszerigény jelentős csökkentését. Itt is megvalósul a neurológia és az idegsebészet harmonikus együttműködése. A funkcionális idegsebészet további területe a mély agyi stimuláció alkalmazása súlyos, gyógyszerre nem reagáló Parkinson-betegek, súlyos hyperkinesiával járó kórállapotok kezelésére.

Elkészült az intézmény neuroonkológiai programja is, két idegsebészük már megszerezte az onkológiai szakvizsgáját, a harmadiknak ősszel lesz meg. Amennyiben egy osztályon három onkológus dolgozik, azzal teljesül az onkológiai ellátás egyik alapvető feltétele. A sebészeti ellátást követően a protokolloknak megfelelően a beteg besugárzásra és vagy citosztatikus kezelésre kerül, tovább kell irányítaniuk a pácienst az Országos Onkológiai Intézetbe vagy az Uzsoki utcai Kórházba. Arra törekszenek, hogy minél átfogóbb kezelést tudjanak biztosítani intézeten belül.

A gerincsebészeti osztályuk egyben a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszéke. A tanszék nem csak alkalmazza a különböző implantátumok beépítésének módszerét, de komoly műtéttani fejlesztő kutatást is végez. A Gerinc Centrumban lehetőség van esetenként a gerincsérvek lézeres kezelésére, mely feleslegessé teszi a műtéti beavatkozást.

Az elmúlt évben közel 80 000 orvos-beteg találkozás zajlott az OKITI ambulanciáin. Az idegsebészeti ambulanciák mellett a neurológia minden területének vannak szakemberei, akik fogadják a betegeket az egész országból, hiszen a területi ellátási követelményei mellett országos intézetként fogadják a betegeket az ország minden részéből.

Legolvasottabb cikkeink