• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Háromszáznál több szervátültetést végeztek el tavaly

Egészségpolitika 2022.01.20 Forrás: Weborvos
Háromszáznál több szervátültetést végeztek el tavaly

A tavaly elhunyt 102 szervdonor 3142 új életév lehetőségét adta transzplantáltaknak, szervadományozással.

Magyarországon az elhunytból és élőből történő szervadományozás és minden életmentő szervátültetési program szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik. A nemzetközi donorszerv-csere az EUROTRANSPLANT megállapodásunk keretei között valósul meg. A potenciális donorok jelentése mindig fontos volt, de a szervátültetésre váró betegek életkilátása szempontjából most még nagyobb jelentősége van minden potenciális szervdonor felismerésének és jelentésének, írja közleményében az OVSZ. 

2021-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) 151 donorjelentést fogadott 35 kórházból, végül 102 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 30 kórházban. Agyhalottból 299 szerv, élődonorból pedig 34 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal.

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavaly elhunyt 102 szervdonor 3142 új életév lehetőségét adta transzplantáltaknak, szervadományozással.

A donort jelentő intézményekből átlagosan 4,31 jelentés érkezett. A legaktívabb intézményből 13 jelentés történt, és 8 donáció valósult meg. A legaktívabb donorjelentő orvos pedig 7 lehetséges donorról adott értesítést. A tavalyi év során az Eurotransplant együttműködésben 70 külföldi donorszerv beültetése történt meg hazánkban, ezek között 35 vese, 1 hasnyálmirigy, 15 máj, 17 szív, 2 tüdő. A hazai szervátültetések 26 százaléka külföldi szervvel történt.

2021-ben Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 307 szervátültetés történt, 273 esetben elhunyt donorból és 34 esetben élődonorból eltávolított szervvel.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban elhunytból 162, élő donorból 34, összesen 196 veseátültetés történt. A legtöbb veseátültetést a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végezték, 99 esetben elhunyt donorból és további 26 esetben élődonorból származó vesével. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 20 elhunyt donoros és 5 élődonoros, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27 elhunyt donoros és 1 élődonoros, és a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 16 elhunyt donoros és 2 élődonoros vesetranszplantációt végeztek.

Májátültetést 59 esetben végeztek a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán.

34 szívátültetést végeztek a két hazai szívtranszplantációs központban, ebből 24 műtét a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán és 10 átültetés a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben történt.

14 tüdőátültetés valósult meg az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán. 4 esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés a Semmelweis Egyetem, Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán.

Transzplantációs várólistán 2021-ben összesen 1774 beteg fordult meg, 413 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1313 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb, 0,41 év. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 0,67 és 1,06 évig várakoztak. A kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetése esetén 3,52 év, valamint a vesetranszplantációnál 4,08 év volt a várakozási idő az OVSZ adatai szerint. 

A COVID-19 járvány alatt a szervdonációs aktivitás fenntartása, valamint a szervátültetésre szoruló betegek ellátásának minősége és biztonsága érdekében a szakmai szereplőkkel való rendszeres kapcsolattartás elsődleges fontosságú. Több olyan online szakmai fórum került megrendezésre, amelyeken mind a transzplantációs, mind az intenzív osztályon dolgozó szakemberek tapasztalatot cserélhettek, ezáltal is segítve minél több szervadományozás és szervátültetés biztonságos megvalósulását.

Legolvasottabb cikkeink